Rengeteget ivott, sokat dohányzott a magyar a karantén alatt

2021. január 26. – 10:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az alkohol- és dohányfogyasztás jelentős ugrásához vezetett tavaly év elején a koronavírus-járvány miatti karantén, derül ki a NAV jövedéki termékekre vonatkozó 2020-as statisztikájából, amit azmfor szúrt ki.

A statisztikát elemezve kiderül, hogy az előző évhez képesti fogyasztás elváltozását figyelve egyértelműen kimutatható, mikor indult a járvány miatti lezárás, és hogy az az okozta stresszt és szorongást alkohollal és (főleg) cigarettával kezelte a lakosság.

2019-hez képest nézve februárban 75, márciusban pedig majdnem 50%-kal nőtt az alkoholfogyasztás. Cigarettából februárban és márciusban is 13%-kal több fogyott, míg az egyéb dohánytermékek piaca 16 és 20%-ot ugrott a két hónapban 2020-ra.

Mindkét kategória (alkohol és dohány/cigaretta) fogyasztásában viszonylagos stagnálás jött április-májusban, majd a karantén végeztével, nyáron – feltehetőleg a szabadabb kijárás és az újra kinyitó vendéglátóhelyeknek köszönhetően – ismét nagyobb ugrás jött: alkoholtermékből júniusban 12, júliusban 28%-kal fogyott több 2019-hez képest.

Ami az éves összevetést illeti, alkoholból 10%-kal fogyott több 2020-ban, mint 2019-ben, a dohánytermékek között viszont minimális, alig 1%-os volt az elmozdulás, a cigaretta tehát csak a karantén bezártsága alatt fogyott jobban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!