Egy 2020-ban disszidált észak-koreai tornász lehetett az, aki most a szögesdrótokon átmászva délről Észak-Koreába szökött

2022. január 3. – 08:49

Másolás

Vágólapra másolva

A Dél-Koreából Észak-Koreába a demilitarizált zónán keresztül hétvégén átszökő ismeretlen egy észak-koreai ember lehet, aki korábban éppen szülőhazájából disszidált Dél-Koreába, közölte a szöuli védelmi minisztérium.

A közleményről beszámoló Reuters azt is írja a dél-koreai Yonhap hírügynökségre hivatkozva, hogy az ismeretlen egy tornász lehet, aki a képességeit kihasználva tudott átjutni a határkerítéseken még 2020 novemberében.

A demilitarizált zónán keresztüli szökések és disszidálások ritkák, az emberek inkább Kínán keresztül próbálják meg elhagyni egyik vagy másik Koreát a másik irányába. Ezen belül is az északra való szökés a jóval ritkább, csak egypárat jegyeztek fel az elmúlt években.

Ennek ellenére az utóbbi időszak incidensei azt mutatják, hogy a dél-koreai határőrizet egyáltalán nem tökéletes, előfordulnak hibák, például hogy a határőrök késve reagálnak.

Amikor például az említett disszidens 2020-ban átjutott Dél-Koreába, 14 órába telt, míg őrizetbe vették. Most, amikor visszafelé lépett határt, három órán keresztül nem vették észre az őrök, hogy átmászott egy kerítést, pedig a zártláncú kamerák mutatták is a monitorokon az esetet.

Végül este 9.20-kor indították el a keresőakciót, de már nem találták az ismeretlent, aki 10.40 körül hagyhatta el az országot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!