Több tucat civilt mészároltak le a mianmari katonák karácsonykor

2021. december 26. – 18:07

Másolás

Vágólapra másolva

Legalább 30 embert, köztük nőket és gyerekeket mészárolt le a katonaság Mianmar keleti részén, írja a CNN a Karenni Human Rights Group nevű jogvédő szervezetre hivatkozva. Az elszenesedett emberi maradványokat Kaja államban, egy Hpruszo város melletti faluban fedezték fel december 25-én. A Save the Children nemzetközi gyermekvédő szervezet két tagjai is az eltűntek között van. A szervezet információi szerint összesen 38 civilt öltek meg a katonák. Az áldozatok kirángatták a járműveikből, lelőtték őket, majd elégették a holttesteket. A Save the Children elítélte a mészárlást, és felfüggesztette tevékenységét Mianmar egyes részein.

A katonai rezsim által elűzött Mianmari Nemzeti Egységkormány (NUG) „karácsonyi mészárlásnak” nevezte a történteket. Közleményükben felszólították a nemzetközi közösséget, hogy azonnal tegyenek lépéseket, hogy a katonai rezsim ne követhessen el további háborús bűnöket a mianmari nép ellen.

A mianmari állami média állításai szerint a gerillákhoz tartozó „felfegyverzett terroristákat” öltek meg a katonák. A hadsereg nem kommentálta a CNN értesüléseit. Ezzel szemben a Karenni Nemzeti Védelmi Erő azt közölte a Reuters hírügynökséggel, hogy egyik áldozat sem volt a tagjuk, a harcok elől menekülő civileket mészároltak le a katonák.

A februári katonai puccs óta egyre gyakoribbak a véres megtorló akciók: december elején tizenegy civilt, köztük hat gyereket égettek el élve mianmari katonák. A Politikai Foglyokat Támogató Szövetség (AAPP) szerint a katonai hatalomátvétel óta legalább 1300 ember vesztette életét Mianmarban és több mint tízezret letartóztattak.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!