Élve égettek el 11 embert, köztük 6 kamaszt a katonák Mianmarban

2021. december 8. – 10:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Mianmari katonák élve elégettek tizenegy falusit, köztük hat kamaszt az ország északnyugati részén kedden – számoltak szemtanúk és helyi hírforrások alapján az MTI. A közösségi médiában megjelent felvételeken és fényképeken elszenesedett holttestek voltak láthatók hátrakötött kézzel.

Médiaértesülések szerint száz katona rohanta le a mianmari Szagaing térségben található Don Taw faluját kedd reggel. „A testvérem egyetemi hallgató volt, csupán 22 éves – mondta el az egyik áldozat rokona. – Amikor a katonák bevonultak, futni kezdtünk, de őt elfogták és megölték.” A 2021 áprilisában a junta ellenzőiből alakult ellenzéki „nemzeti egységkormány” egyik szóvivője nyilvánosságra hozta a meggyilkoltak névsorát. A legfiatalabb áldozat 14 éves volt. Közleményében azt írta: a hadsereg tevékenysége kimeríti a háborús bűncselekmény fogalmát.

„Ezek tisztán és egyszerűen terrorcselekmények.”

Mianmarban a hadsereg február elején, a parlament megalakulása előtt pár órával vette át a hatalmat, az államfőt és de facto miniszterelnökként dolgozó Aung Szan Szú Kjí államtanácsost, valamint a kormányzó Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) több politikusát őrizetbe vették. Kedden részleges kegyelemben részesítette Aung Szan Szú Kji egykori államtanácsost és Vin Mjint korábbi államfőt az országot irányító katonai junta vezetője: négyről két évre csökkentette börtönbüntetésüket.

A puccs óta az országban káosz és erőszak pusztít. A katonaság könyörtelen támadásokat indított a tiltakozók ellen. A Politikai Foglyokat Támogató Szövetség (AAPP) szerint a puccs óta legalább 1300 ember vesztette életét és több mint tízezret letartóztattak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!