Bűnösnek találták azt a rendőrnőt, aki a sokkolója helyett a pisztolyát használva megölt egy fekete fiatalt

2021. december 23. – 21:24

Másolás

Vágólapra másolva

Az ellene felhozott mindkét vádpontban bűnösnek találta egy minnesotai esküdtszék azt a rendőrnőt, aki egy igazoltatásnál a sokkolója helyett véletlenül a pisztolyát használta, és megölt egy fekete fiatalt, írja a CNN. Kim Potter ügyében február 18-án fognak ítéletet hozni, legfeljebb 15 évnyi börtönbüntetésre számíthat.

A halálos kimenetelű incidens még áprilisban történt. A 25 évnyi tapasztalattal rendelkező Potter és két rendőrtársa Minneapolis egyik külvárosában, Brooklyn Centerben megállítottak egy autót, melyben egy férfi és egy nő utazott, mivel valami nem volt rendben a jármű rendszámtábláival. Az igazoltatás során aztán kiderült, hogy az autót vezető 20 éves fekete férfi, Daunte Wright ellen elfogatóparancs volt érvényben (többek között egy fegyveres rablás miatt).

Ekkor a rendőrök őrizetbe akarták venni Wrightot, akinek azonban sikerült kiszabadulnia a szorításukból, és visszaszállt az autóba. Potter egyik társa megpróbálta kirángatni Wrightot az autóból, a rendőrnő pedig figyelmeztette a férfit, hogy sokkolót fog ellene használni. Potter azonban – állítása szerint véletlenül – nem a sokkolóját kapta elő, hanem a pisztolyát és közvetlen közelről mellbe lőtte Wrightot.

A súlyosan sérült férfi ezután megpróbált elhajtani az autóval, ám két sarokkal az igazoltatás helyszínétől egy másik járművel ütközött, és a helyszínen életét vesztette. A boncolás azt állapította meg, hogy Wright Potter lövésébe halt bele. Potter két nappal később önként felmondott a rendőrségnél.

Az incidens után többnapos zavargás kezdődött a városban, amit az is szított, hogy nem messze Wright halálának helyszínétől zajlott éppen a George Floydot 11 hónappal korábban megölő Derek Chauvin bírósági tárgyalása.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!