A sokkoló helyett véletlenül a pisztolyt használta a rendőr, aki lelőtte a fekete fiatalt Minnesotában

Legfontosabb

2021. április 13. – 06:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A sokkolója helyett véletlenül a lőfegyverét használta vasárnap az a rendőr, aki egy igazoltatás után lelőtt egy fekete bőrű fiatalt Minnesotában – jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján Tim Gannon, a minneapolisi Brooklyn Center rendőrfőkapitánya. A férfi ellen elfogatóparancs volt érvényben, és amikor meg akarták bilincselni, visszaugrott az autójába. Ekkor lőtték meg.

A 20 éves Daunte Wrightot lejárt gépjármű-regisztrációja miatt állították meg a rendőrök, mondta el az MTI összefoglalója szerint Gannon. Miután kollégái ellenőrizték a sofőr adatait, kiderült, hogy elfogatóparancs van ellene érvényben.

A sajtótájékoztatón bemutatták az igazoltatás közben készült rendőrségi felvételeket. Ezeken az látszik, hogy az egyik tiszt megpróbálta megbilincselni Wrightot, de a férfi kiszabadította a kezeit, és beugrott az autójába. Ekkor egy másik tiszt háromszor azt kiabálta, hogy „sokkoló”, leadott egy lövést a kezében lévő fegyverből, majd azt mondta: „lelőttem”.

A rendőrfőkapitány szerint a felvételekből és a tisztek reakciójából úgy tűnik, hogy véletlen fegyverhasználat volt, és ez vezetett Wright tragikus halálához. Gannon hozzátette: az ügyben a nyomozás még a kezdeti szakaszban van. A rendőrtisztet a vizsgálat lezárultáig felfüggesztették a szolgálat alól.

Vasárnap este több száz fős, feldühödött tömeg kezdett tiltakozni a Brooklyn Center-i rendőrkapitányság épületénél. A rohamrendőrök gumilövedékeket, fény- és könnygázgránátot vetettek be. Néhány tüntető megrongált két rendőrautót, a tömeg köveket dobált. A rendőrségi jelentések szerint voltak, akik fosztogatni kezdtek, a közeli bevásárlóközpontban 20 üzletbe törtek be.

Tim Walz, Minnesota állam kormányzója hétfőn bejelentette, hogy este 7 órától kedd reggel 6 óráig kijárási tilalmat vezetnek be a környező megyékben. A Brooklyn Center nevű minneapolisi negyed mintegy 16 kilométerre található attól a helytől, ahol tavaly egy másik rendőri intézkedésben meghalt George Floyd.

Wright édesanyja vasárnap újságíróknak azt mondta, hogy felhívta a fia, és közölte vele, hogy félreállították a rendőrök, mert légfrissítők lógtak a visszapillantó tükrén, ami Minnesotában illegális. Katie Wright elmondása szerint hallotta a telefonban, hogy a rendőrség felszólította a fiát, szálljon ki a járműből. A rendőrfőkapitány sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy kollégái a gépjármű lejárt regisztrációja miatt állították meg Wrightot, majd ahogy közeledtek az autóhoz, felfedezték, hogy valamilyen tárgy lóg a visszapillantó tükrén.

Wright apja a Washington Postnak azt mondta: fia néhány évvel korábban tanulási nehézségei miatt abbahagyta az iskolát, és különféle munkákat végzett, hogy 2 éves fiát támogatni tudja. Ben Crump ügyvéd képviseli Wright családját. Ő az a jogi képviselő, aki elérte, hogy 27 millió dolláros kártérítést fizessen Minneapolis városa a Floyd család számára. „Daunte Wright egy újabb fekete férfi, akit azok öltek meg, akik arra esküdtek fel, hogy szolgálnak és védenek minket” – fogalmazott Crump.

Joe Biden amerikai elnök „teljes körű kivizsgálást” sürgetett Wright halála ügyében, és békés tiltakozásra szólította fel a minnesotai tüntetőket. Az elnök elítélte az erőszakot és a fosztogatásokat. „Valóban tragikus dolog történt, de azt hiszem, meg kell várnunk, mit mutat a vizsgálat” – mondta Biden újságíróknak a Fehér Házban.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!