240 milliárd forintot ítélt a londoni felsőbíróság a dubaji uralkodó volt feleségének

2021. december 21. – 21:21

Másolás

Vágólapra másolva

A dubaji uralkodó vagyonából 554 millió fontra, azaz mintegy 240 milliárd forintra jogosult volt felesége, Haja Bint al-Husszein – mondta ki a 2019-ben kezdeményezett válóper végére pontot téve a londoni felsőbíróság kedden. Ez minden idők legdrágább olyan válási ügye, amelyben brit bíróság döntött a vagyonmegosztásról, írja a CNN.

2019 áprilisában jelentős hírverést kapott, hogy két gyermekével együtt Londonba szökött a dubaji uralkodó, Mohamed bin Rasíd al-Maktúm sejk egyik felesége, Haja bint al-Husszein. Az asszony az Egyesült Királyságban nyújtotta be a válókeresetet, és menedékjogot kért arra hivatkozva, amit férje tett a másik feleségétől született gyermekeivel, Latifával és Samszával. Latifa hercegnő többször próbált megszökni, de apja visszatoloncoltatta Dubajba, és börtönbe záratta. Az ő bonyolult történetéről itt olvashatnak részletesebben.

A Haja hercegnőnek ítélt összegből fedezik élete hátralévő részében felmerülő biztonsági költségeit és a két közös gyerek, Zajed és Al Jalila minden kiadását. A megítélt összeg nem tartalmazza a gyerekek biztonsági költségeit, azt ezentúl kell állnia az uralkodónak.

Az ítéletben a bíró megállapította azt is, hogy a hercegnőre és két gyerekére nem külső források jelentik a legnagyobb biztonsági kockázatot, hanem maga a sejk. Ezzel arra is utalt a bíró, hogy korábban kiderült, az uralkodó a Pegasus kémszoftver segítségével figyeltette meg a hercegnőt és személyzetét.

Az ítéletből az is kiderült, hogy Maktúm sejk felhasználta hatalmát és vagyonát, illetve politikai és nemzetközi befolyását is arra, hogy zaklassa és elhallgattassa a 47 éves Haja hercegnőt. Az ítélet kihirdetését követően Mohammed sejk szóvivője elmondta, hogy az uralkodó mindig gondoskodott gyermekei megfelelő ellátásáról, emellett azt kérte, hogy tartsák tiszteletben magánéletüket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!