Titkos videók világítanak rá az eltüntetett hercegnő borzalmas sorsára

Legfontosabb

2021. február 17. – 18:47

frissítve

Titkos videók világítanak rá az eltüntetett hercegnő borzalmas sorsára
Latifa hercegnő 2018 körül – Fotó: Tiina Jauhiainen / Wikimedia Commons

Másolás

Vágólapra másolva

A dubaji uralkodó lánya többször is meg akart szökni az őt gyakorlatilag kalitkában tartó apjától. Legutóbb 2018-ban próbált elmenekülni egy finn barátnőjével, de pár nap után India mellett lekapcsolták őket. Azóta bezárva él valahol Dubajban, és szinte semmit sem tudott róla a világ. Most kiderült, hogy 2019-ben egy becsempészett telefonnal tudott vele kommunikálni pár ismerőse, de 2020-ban ez a kapcsolat is megszakadt. Az akkor készült videók szivárogtak most ki.

A 35 éves Latifa hercegnő élete annak ellenére sem irigylésre méltó, hogy az apja Dubaj uralkodója, egyben a világ egyik leggazdagabb embere.

Sőt.

Latifa először tizenhat éves korában akart elszökni otthonról, méghozzá egészen komolyan: az ománi határig jutott, onnan vitték haza. Megvolt az oka a menekülésre, a nővére, Samsza egy évvel azelőtt szintén le akart lépni a családtól, apja angliai birtokáról tűnt el, két hét után fogták el, hurcolták Dubajba, zárták börtönbe és tömték tele nyugtatókkal. Latifa sem úszta meg: három évig volt börtönben, ahol állítólag verték és kínozták.

Mohamed bin Rásid al-Maktúm lányaival 2008-ban, Latifa balról a második – Fotó: Media Office of Sheikh Mohammed Bin Rashid Al-Maktoum / AFP
Mohamed bin Rásid al-Maktúm lányaival 2008-ban, Latifa balról a második – Fotó: Media Office of Sheikh Mohammed Bin Rashid Al-Maktoum / AFP

Latifa hét év tervezés után, 2018 februárjában megint megpróbálkozott a szökéssel. Egy finn capoeira-tanárnő barátnőjével, ejtőernyős társával, Tiina Jauhiainennel találkozott egy kávézóban, majd a vécében átöltözött, autóval átmentek az ománi határon. Vízre szálltak, 40 kilométeren át jetskivel, gumicsónakkal menekültek, majd a nemzetközi vizekre érve egy volt francia tengerészgyalogos várt rájuk egy amerikai zászló alatt hajózó hajóval. Ám az indiai és az egyesült arab emírségekbeli hatóságok nyolc nap után az indiai partoknál rajtaütöttek a hajón, elkapták, és Dubajba vitték a két nőt. A finn barátnőt két hét után elengedték, Latifát „természetesen” nem.

Ha ezt látod, lehet, hogy halott vagyok

A szökése után nyilvánosságra került Latifa egy korábban felvett videója, amelyben elmondja, hogy mit tervez, és azt állítja, hogy az apja, Mohamed bin Rásid al-Maktúm egy vadállat, aki bezárja, kínozza őt és nővérét, nem engedi, hogy felvilágosult, normális életet éljenek. Nincs útlevele, nem vezethet, nem hagyhatja el Dubajt. „Ha ezt a videót látod, vagy halott vagyok, vagy nagy bajban vagyok.”

Innentől kezdve a világ semmit nem tudott Latifáról, csak azt, hogy valahol Dubajban van a sikertelen szökés után, a múltból kiindulva vélhetően nem túl jó körülmények között. 2018 végén Dubaj kiadott egy közleményt, hogy Latifa jól van, és ezt egy képpel is alátámasztották, sőt, még Mary Robinsont, az ENSZ emberi jogi biztosát is meghívták hozzá, aki szerint nem kell aggódni a lányért.

2019-ben újabb botrány rázta meg a családot: Latifa apjának egyik felesége, Haja Bint al-Husszein Londonba szökött két közös kisgyermekükkel, miután megtudta, hogy a férje mit művelt a másik feleségtől született Latifával és Samszával. A történet nemzetközi hírverést kapott, mivel a nő saját jogon is a jordán uralkodócsalád tagja, nagyvilági életet élt, Londonba járt, lovagolt, lóversenyeken vett részt, nemzetközi szervezetekben vállalt dísztisztségeket. A brit bíróságon zajló válóperében azt nyilatkozta, hogy Latifát az apja raboltatta el, és akarata ellenére tartja fogva, a lányt gyógyszerezik és verik. Ezt a bíróság elfogadta.

Bő két évvel az utolsó fotó és közlemény után most újabb információk derültek ki Latifáról, de ezek egyáltalán nem megnyugtatók.

Mint most kiderült ugyanis, valakik 2019-ben telefont csempésztek be neki, amellyel a finn barátnőjével, az ügyvédjével, David Haighgel és az unokatestvérével, Marcus Essabrival tudott napi kapcsolatot tartani. Videókat is tudott rögzíteni és küldeni. Az akkor tavasszal és nyáron készült felvételeket hozta most nyilvánosságra a BBC és a Sky is. A BBC dokumentumfilmet is szentelt a témának, de ez Magyarországról nem nézhető meg.

A videókon a hercegnő beszél a meghiúsult szökéséről, arról, ahogy 2018 márciusában fegyveresek szállták meg a hajójukat, majd egy indiai hadihajóra kerültek. „Egy nagy terembe vittek, és ott volt előttem négy vagy öt tábornok. Én azt ismételgettem nekik, hogy a nevem Latifa al-Maktúm. Nem akarok Dubajba menni, menedékjogot kérek. Nemzetközi vizeken voltam, el kell engedniük.”

Fogoly vagyok egy rácsos ablakú villában

De süket fülekre talált a kérlelés, átadták őt az Emírségek kommandósainak. Még ekkor is küzdött, elmesélte, hogyan harapott bele egy feltűrt ingujjú kommandós karjába, aki üvöltésben tört ki. Egy másik kommandós pedig ráült, amikor balhézott. Ezután nyugtatózták be, és vitték Dubajba. „Próbáltam küzdeni, de jött egy fickó egy kis terepszínű erszénnyel, kivett belőle egy injekciós tűt, és a karomba szúrta” – mondta. Amikor felkelt, a magángép már landolt Dubajban, ő pedig feldagadt zúzódásokkal, gyorskötözővel megkötözve feküdt.

„Nagyon szomorú voltam akkor. Úgy éreztem, szertefoszlott minden, amit addig tettem azért, hogy szabad legyek. Egyedül voltam, elzárva, orvosi segítség nélkül, tárgyalás, vádemelés nélkül, minden nélkül.” Egy börtönbe vitték, ahol 2018. május végéig volt, ajtó nélküli vécével alázták, az alváshiány miatt többször is elájult, mielőtt átvitték egy villába. „Fogoly vagyok. A villát börtönné alakították. Az ablakokon rácsok, nem tudok kinyitni egy ablakot sem. Öt rendőr van kint, és két rendőrnő a házban, még a friss levegőre sem tudok kimenni. Ezt a videót egy fürdőszobából csinálom, mert ez az egyetlen helyiség, amit be tudok zárni.”

Latifa arról is beszélt a felvételen, hogy amikor videót vesz fel, a szobája zárhatatlan ajtaja elé palackot és dobozokat rak, úgyhogy ha valaki benyit, akkor az nagy zajjal jár, és akkor gyorsan befejezi a videózást.

Kiderült az is, hogy Mary Robinson ENSZ-biztos milyen körülmények között látogatta meg őt. Latifa azt mondta erről, hogy neki fogalma sem volt arról, ki érkezett. „Rólam nem beszéltünk, a helyzetemről nem ejtettünk szót.” Mint kiderült, négyszemközt sem beszéltek, a lányról pedig azt állította a család Robinsonnak, hogy bipoláris. „Megrendezték. Átvertek engem” – mondta Latifa. Az ő sorsában semmi nem változott, Haja Bint al-Husszein pedig ezután szökött el Londonba, írja a BBC.

Mary Robinson látogatása 2018-ban – Fotó: Stringer / WAM / AFP
Mary Robinson látogatása 2018-ban – Fotó: Stringer / WAM / AFP

2020 óta nincs hír róla

A Sky azt írja, Latifa ismerősei nyilvánosságra akarták hozni a felvételeket, de csak akkor, ha ő is szeretné. Erre a visszajelzésre azonban hiába vártak,

a hercegnővel 2020 nyarán megszakadt a kapcsolat, azóta senki nem tudja, mi lehet vele.

Latifa barátai aggódni kezdtek, és mostanra jutottak el oda, hogy az ENSZ-hez fordultak, és eljuttatták a videókat a szervezetnek. A Sky – és vélhetően a BBC is – ezért döntött most a videók publikálása mellett. Az ENSZ már jelezte, hogy vizsgálatot indítanak, meg fogják kérdezni az Emírségeket, és a brit külügyminiszter is aggodalmát fejezte ki. Mary Robinson, aki 2018-ban találkozott Latifával, most azt mondta, „borzasztóan átverte” őt akkor a család.

David Haigh – akit egyébként az Emírségekben csalás vádjával vettek korábban őrizetbe – azt nyilatkozta, hogy reméli, az emberek rájönnek, milyen valójában Dubaj, és az ENSZ is tesz majd lépéseket. „Szeretnénk, ha felébrednének a politikusok, volt politikusok, vezetők, celebek és influenszerek, mindazok, akik Dubajba és az Emírségekbe mennek reklámozni az országot, és látnák, hogy mi is a valóság. Ez egy olyan ország, amelyben ott lehet az ember a tengerparton, miközben pár száz méterre tőlük ott van Latifa fogolyként.”

Latifa apja, a sejk verziója szerint ő csak mentőakciót hajtott végre, mert lányát bűnözők vették rá a szökésre azzal a céllal, hogy pénzt szerezzenek. Azt mondta, Latifa biztonságban van, jól van, és szeretnék tiszteletben tartani a magánéletét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!