A dubaji sejk az előle menekülő lánya és felesége telefonját is lehallgattathatta a Pegasusszal

Legfontosabb

2021. július 22. – 11:38

frissítve

A dubaji sejk az előle menekülő lánya és felesége telefonját is lehallgattathatta a Pegasusszal
Latifa hercegnő 2018 körül – Fotó: Tiina Jauhiainen / Wikimedia Commons

Másolás

Vágólapra másolva

A Pegasus kémszoftver segítségével foghatták el Latifa al-Maktúm dubaji hercegnőt, aki apja, Mohamed bin Rashid al-Maktum dubaji sejk elől próbált meg megszökni 2018-ban – írja a Guardian. Rajta kívül feleségét, a sikeres szökést végrehajtó Haja Bint al-Husszeint is lehallgattathatta a dubaji sejk a brit lap szerint.

Latifa hercegnőnek a 2018-as már a második szökési kísérlete volt, először még 2002-ben próbált meg elmenekülni apja elől. A hercegnő 2018-ban egy kiszivárogtatott videón arról beszélt, hogy 2000 óta nem hagyhatta el az országot, nem vezethet autót, az életének minden pillanatát megfigyelik, nem kaphat útlevelet, Dubajon túl kötelező sofőrrel utaznia, valamint kijárási tilalommal kell együtt élnie.

Latifa hét évig tervezte a 2018-as szökést. A hercegnő február 24-én hagyta el Dubajt egy finn barátnőjével. A hercegnő kirendelt sofőrje úgy tudta, hogy a hercegnő csak azért találkozik a barátnőjével a Dubaj belvárosában található kávézóban, ahova elvitte kocsival, hogy együtt reggelizzenek.

Latifa hercegnőnek azonban más tervei voltak. A kávézó mosdójában ruhát váltott, a mellékhelyiségben hagyta a lehalkított mobiltelefonját, és finn barátnőjével együtt megkezdte a menekülést. Hat órán keresztül vezettek az Egyesült Arab Emírségekkel szomszédos Ománban található Muscatig, ahonnan egy volt francia katona, egy gumicsónak és jetskik segítségével jutottak el egy jachtig, ahol már várta őket egy korábbi francia kém, aki kijuttatta őket az Indiai-óceánra.

Mindeközben Dubajban megkezdődött a hajtóvadászat a hercegnő után. 24 órával azután, hogy otthagyta telefonját a belvárosi kávézó mosdójában, felkerült a telefonszáma arra a most kiszivárgott listára, melyen a feltételezések szerint Pegasus kémszoftver célpontjai szerepelnek.

Négy nappal azután pedig, hogy a két nő eltűnt Dubajból, Latifa hercegnő legközelebbi barátai is elkezdtek megjelenni a Pegasus-listán.

A szabadságot hosszú évtizedek után végre megtapasztaló Latifa hercegnő nem várta meg, hogy kikössenek Indiában, ahonnan az Egyesült Államokba repültek volna, hanem már az Indiai-óceán közepén hajózva tudtára akarta adni barátainak, hogy sikeres volt az akció. Biztonságosnak gondolt, eldobható telefonjáról emaileket és WhatsApp-üzeneteket küldött barátainak. Közülük legalább kettő olyan számra is, ami felkerült a dubaji vezetés a szökés után felvett lehallgatandó célpontok listájára.

Néhány nappal az üzenetváltásokat követően aztán baljós fordulatot vettek az események. A nyolcadik, tengeren töltött napon ugyanis India partjainál lecsapott a menekülőkre az Arab Emírségek és India egy közös katonai alakulata.

Mivel a Pegasus-botrányt felderítő nemzetközi oknyomozó újságírócsapat nem fért hozzá Latifa hercegnő barátainak telefonjaihoz, így nem jelenthető ki teljes bizonyossággal, hogy feltörték-e a telefonjaikat a Pegasus kémszoftverrel, illetve hogy a kémszoftver bevetése vezette-e nyomra a hercegnőt üldözőket.

A két elfogott nőt visszahurcolták Dubajba, és Latifát börtönbe vetették. Innentől kezdve a világ semmit nem tudott róla, csak azt, hogy valahol Dubajban van a sikertelen szökés után, a múltból kiindulva vélhetően nem túl jó körülmények között. 2018 végén Dubaj kiadott egy közleményt, hogy Latifa jól van, és ezt egy képpel is alátámasztották, sőt, még Mary Robinsont, az ENSZ emberi jogi biztosát is meghívták hozzá, aki szerint nem kell aggódni a lányért.

Bő két évvel az utolsó fotó és közlemény után idén februárban újabb információk derültek ki Latifáról. Nyilvánosságra került, hogy valakik 2019-ben telefont csempésztek be neki, amellyel a finn barátnőjével, az ügyvédjével és az unokatestvérével tudott napi kapcsolatot tartani. Videókat is tudott rögzíteni és küldeni, melyekben beszámolt az elfogásáról és a fogva tartásának körülményeiről is. A felvételekről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Hosszú évek után, egy hónappal ezelőtt érkezett jó hír a hercegnőről. Latifa egyik barátnője – akivel egyébként a szökése alatt chatelt, és aki felkerült a célpontok listájára – június közepén posztolt egy képet az Instagram-oldalára, melyen a hercegnővel együtt látható a madridi repülőtéren, melyről arra lehet következtetni, hogy Latifának vagy megszüntették a házi őrizetét, vagy harmadjára végre tényleg sikerült neki a szökés.

Saját feleségét is lehallgattathatta a dubaji sejk

Nem sokkal Latifa szökési kísérlete után újabb botrány rázta meg a családot: Mohamed sejk egyik felesége, Haja Bint al-Husszein 2019 áprilisában Londonba szökött két közös kisgyermekükkel, miután a férje többször is halálosan megfenyegette őt, valamint megtudta, hogy a férje mit művelt a másik feleségtől született Latifával. A brit bíróságon zajló válóperében azt nyilatkozta, hogy Latifát az apja raboltatta el, és akarata ellenére tartja fogva, a lányt gyógyszerezik és verik.

Haja hercegnő szökése nemzetközi hírverést kapott, mivel a nő saját jogon is a jordán uralkodócsalád tagja, nagyvilági életet élt, Londonba járt, verseny szinten lovagolt (a 2000-es sydney-i olimpián részt is vett díjugratóként), lóversenyeken vett részt, nemzetközi szervezetekben vállalt dísztisztségeket, és jó kapcsolatot ápolt a brit királyi család tagjaival.

Mohamed dubaji sejk és felesége, Haja hercegnő 2016-ban – Fotó: STRINGER / AFP
Mohamed dubaji sejk és felesége, Haja hercegnő 2016-ban – Fotó: STRINGER / AFP

Latifa ügyéhez hasonlóan azonban a sejk nem hagyta annyiban a szökést. Nem sokkal azután, hogy Haja repülőgépe földet ért Londonban, a Guardian szerint a hercegnő, valamint legközelebbi bizalmasai, tanácsadói és barátai telefonszámai megjelentek a megfigyelendő célpontok listáján, hasonlóan Latifa esetéhez.

A Pegasus-listán szerepel Haja személyi asszisztense, a biztonságáért felelős cég vezető munkatársai, sőt még az egyik ügyvéd is, aki a Mohamed sejkkel folytatott szülői felügyeleti perben tanácsot adott neki.

A mostani oknyomozás keretében két, az NSO működését jól ismerő személy a Guardiannek és a Washington Postnak arról vallottak, hogy a vállalat tavaly felbontotta szerződését Dubajjal. A döntés pedig legalábbis részben amiatt történt, hogy felmerült annak a gyanúja, hogy Dubaj az NSO technológiáját Mohamed sejk családtagjainak megfigyelésére használta.

A Pegasus kémszoftver botrányával kapcsolatos összes írásunkat és videónkat itt találja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!