Musk több mint 11 milliárd dollárt adózik idén

2021. december 20. – 13:54

Másolás

Vágólapra másolva

11 milliárd dollárnál, vagyis 3581 milliárd forintnál is több adót fizet be idén az amerikai költségvetés számára Elon Musk, a Tesla főrészvényes üzletembere, aki nem mellesleg idén a világ leggazdagabb embere is lett, írja a CNBC. Musk vagyonát 222 milliárd dollárra értékelik, a Tesla mellett SpaceX űrvállalkozásának értéke is már 100 milliárd dollár fölött jár.

A Tesla vezérigazgatója november eleje óta mintegy 14 milliárd dollár értékű Tesla-részvényt adott el, miután megkérdezte a Twitter-követőit: szerintük el kellene-e adnia a Teslában lévő részesedésének tíz százalékát. Mivel a többség igennel szavazott, ezért elkezdte azt kiárusítani.

„Mostanában sokat beszélnek arról, hogy a nem realizált nyereség az adóelkerülés eszköze, ezért az a javaslatom, hogy eladom a Tesla-részvényeim 10 százalékát. Tartom magam a szavazás eredményéhez, bárhogy is alakul” – írta Musk akkor, és azt is megjegyezte, hogy nem kap fizetést vagy bónuszt a Teslától, csak részvényei vannak. „Így az egyetlen módja annak, hogy személyesen fizessek adót, ha részvényeket adok el” – írta.

Az egész szavazás az amerikai demokraták által kezdeményezett „milliárdosok adójára” válasz. Joe Bidenék – leegyszerűsítve – adót akarnak kivetni a szupergazdagok virtuális és valós nyereségére, akkor is, ha azok a felértékelődőben lévő részvényt nem adják el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!