Brazíliában a jobb- és a baloldali politikus MMA-meccsel rendezte le a szakpolitikai vitát

2021. december 13. – 19:49

Másolás

Vágólapra másolva

A brazil politikában sikerült elérni azt a szintet, ahol a politikai felek közti nézeteltérések rendezésére nem találtak jobb módot, mint azt, hogy „Gyere, rendezzük le egy az egybe’!”.

A Guardian által rekonstruált leszámolás szeptemberben kezdődött, amikor Simão Peixotot, az Amazonas-medencében található Borba város Bolsonaro-párti polgármesterét fenyegetni kezdte Borba egykori önkormányzati képviselője, a baloldali Erineu da Silva, aki az Amazonas egyik legfontosabb mellékfolyója, a Madeira partján épített strand ügyén húzta fel magát.

A rivalizálás egy igazi MMA-meccs felvezetéséhez hasonlóan a közösségi médiában kezdődött egy kis kölcsönös szélhámosozással, a konfliktus azonban hamar ökölrázós videókká fajult. Azonban a „Mutasd meg magad!”, „Ne csak a szád járjon!”, „Légy férfi!” és más efféle üzeneteket követően a gyalázkodást a Facebook elhűlve követő helyi polgárok egy része felvetette, egy választott tisztségviselőhöz talán nem méltó az ilyen fenyegetőzés.

Peixoto, a polgármester erre nem a konfliktus tárgyalásos/jogi/népszavazásos rendezése felé visszakozott, hanem inkább azt mondta, polgármesteri tisztségéhez valóban nem méltó az utcai harc – viszont egy jó MMA-meccstől nem zárkózik el. Az MMA (kevert harcművészet) szabályai annyiban szelídebbek a mindentbele utcai harcnál, hogy a bunyósok négyunciás kesztyűt húznak, eltekintenek a földön fekvő cipőzésétől, és ami a legfontosabb, van egy bíró, aki közbeléphet, ha úgy látja, az egyik fél védekezésre képtelen állapotba került. És azt is érdemes megjegyezni, hogy az MMA nem számít olyan extrém sportnak, mint Magyarországon; a vezető világszervezet, az Ultimate Fighting Championship – brazil kiválóságokkal tömött – gáláit a legnagyobb tévéadók közvetítik, és egy-egy sztár meccseire százak verődnek össze a bárok előtt felállított kivetítők előtt.

A meccset a heteken át tartó verbális felvezetést követően vasárnap meg is rendezték a helyi iskola sportcsarnokában, párnázott ketreccel, a meneteket jelző ringlányokkal és több száz fizető nézővel. A 39 éves polgármester nagyon érezte az MMA-hangulatot, meccs előtt többször is torokvágást imitáló mozdulattal fenyegette meg 45 éves ellenfelét: „Véged van!”, és a meccs elején sikerült is leütnie az ellenzék bajnokát. Azonban da Silvának lehetett némi thai-bokszos előképzettsége, mert elkezdte szétrúgni ellenfele combját, így a harmadik menetre Peixoto már alig tudott kicsoszogni. A két politikus közepesen sportos amatőrökhöz méltó módon az első percekben kifogyott a szuszból, a 15. percre a meccs taszigálásba fulladt.

És hogy még bizarrabb legyen a történet: a meccset pontozással döntötték el, azonban a pontozóbírók a meccset végignézve nyilvánvalóan elcsalták az eredményt, és a polgármestert hozták ki jobbnak. Az addig is extázisban ordító közönség irtózatos fújolásban tört ki az eredmény láttán.

Brazíliában nem mindenki tartja nevetséges kakaskodásnak az esetet, sokan úgy gondolják, hogy az amúgy is botrányos gyilkossági mutatókkal rendelkező 210 milliós ország közélete egyre közelebb sodródik a nyílt politikai erőszakhoz. Ahogy arról részletesen írtam, a 2018-ban megválasztott szélsőjobboldali Jair Bolsonaro elnök népszerűségvesztése miatt nem csak a 2022-es választás megnyerésében gondolkozik, hanem hívei felfegyverzésével, a demokratikus intézmények elleni (nem verbális, hanem fizikai) támadásokra való buzdításaival folyamatosan lebegteti egy, a hatalom megtartása érdekében végrehajtott erőszakos belső puccs lehetőségét.

(via Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!