Negyvenezer afgán menekült befogadásáról állapodott meg tizenöt uniós tagállam

2021. december 10. – 06:26

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unió tizenöt tagállama negyvenezer afgán menekült befogadásáról állapodott meg csütörtökön Brüsszelben, írja az MTI Ylva Johansson belügyi biztosra hivatkozva.

„Úgy vélem, ez a szolidaritás lenyűgöző megnyilvánulása”

– jelentette ki Johansson az uniós belügyminiszterek tanácskozása után.

Az AFP francia hírügynökség szerint Németország fogadja be az afgánok többségét, vagyis 25 ezer menekültet. Hollandia valamivel több mint háromezer afgánt fogad be, Spanyolország és Franciaország egyenként mintegy 2500-at, a többiek ennél kevesebbet.

Johansson hangsúlyozta, hogy ez az intézkedés a bevándorlás ellenőrzését szolgálja „az illegális beutazások” megakadályozásával. Egyelőre nem világos, mikor telepítenék át az embereket.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) nemrég felszólította az Európai Uniót, hogy öt éven belül biztosítson menedéket 42 500 afgán menekültnek. Az EU több tagállama azonban elutasította ezt.

Afgán menekültek Vámosszabadiban – Fotó: Cséfalvay Attila / Telex
Afgán menekültek Vámosszabadiban – Fotó: Cséfalvay Attila / Telex

Az UNHCR adatai szerint a radikális iszlamista tálibok augusztusi hatalomátvétele óta 85 ezer afgán menekült el hazájából. Egy részük jelenleg súlyos körülmények között él. Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa ezért sürgette az uniót, hogy az emberek felét fogadja be.

Az amerikai csapatok kaotikus afganisztáni kivonása nyomán 24 uniós tagállam 28 ezer afgán menekültet fogadott be. Főleg olyan emberekről van szó, akik korábban az ott állomásozó külföldi erőket szolgálták, illetve egyéb okok miatt kellett tartaniuk a tálibok megtorlásától.

Magyarországra is érkeztek afgán menekültek. Azokat az afgán családokat szállították a Győrhöz közeli Vámosszabadi befogadóállomására szeptember elsején, akiket a tálib hatalomátvételt követően Afganisztánból menekített ki Magyarország.

Afganisztáni helyszíni riportjainkat ide kattintva lehet elolvasni>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!