A brit miniszterelnök egykori főtanácsadója szerint előbb-utóbb kikerülnek fotók a botrányt okozó karácsonyi partiról

2021. december 10. – 15:51

Másolás

Vágólapra másolva

A gyanú szerint több karácsonyi partit is tartott Boris Johnson kormánya tavaly, amikor a koronavírus-járvány miatt szigorú szabályok tiltották azt, hogy különböző háztartásokból érkező emberek együtt legyenek. A botrány pár napja pattant ki, amikor Johnson már exszóvivőjéről kikerült egy olyan videó, amelyen egy karácsonyi ünnepségről poénkodik. A brit miniszterelnök tagadja, hogy bármiféle bulit tartottak volna tavaly decemberben, de az angol sajtó információi szerint kormányzathoz tartozó munkatársak több helyen is összegyűltek, megszegve ezzel az érvényben lévő szabályokat.

A Guardian gyűjtése szerint a Downing Street 10 alatt (ez a miniszterelnöki iroda) november 27-én, és december 18-án is többen összegyűltek. Az első esetben egy munkatárstól búcsúztak, a másodiknál, ahol húszan-harmincan lehettek jelen a tisztviselők és politikusok, pedig bort és sajtot fogyasztottak, és állítólag ajándékokat is cseréltek egymás között.

Emellett konzervatív párt központjában, az oktatási minisztériumban is tartottak olyan rendezvényeket, ahol kisebb tömeg gyűlt össze, és a feltételezések szerint még két másik helyszínen is összegyűltek a kormányhoz köthető szereplők.

Johnson tavaly elmozdított főtanácsadója, Dominic Cummings azt írta Twitterén, hogy a karácsonyi partiról készültek fotók, és elkerülhetetlen, hogy előbb-utóbb kikerüljenek. Cummings azt is írta, hogy maga Johnson is hivatalos volt egy december 18-ai partira, de arra nem ment el a miniszterelnök. Johnson próbálja tisztázni az ügyet, Simon Case kabinetfőnököt kérte fel, hogy vizsgálja ki, mi történt december 18-án, és két másik összejövetelen.

A brit kormány idén sem tervez karácsonyi ünnepségeket a koronavírus gyorsan terjedő változata, az omikron miatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!