Kilőtték a japán milliárdost az űrbe

2021. december 8. – 11:36

Kilőtték a japán milliárdost az űrbe
Maezava Juszaku a kilövés előtt – Fotó: Kirill Kudryavtsev / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint tíz év után szállít ismét Oroszország űrturistát a Nemzetközi Űrállomásra: Maezava Juszaku japán divatmilliárdos és asszisztense, Hirano Jozo szerda reggel útnak indult a világűrbe a Szojuz MSz-20 űrhajón Bajkonurból – írja az MTI.

Az űrhajó, fedélzetén a két űrturistával és Alekszandr Miszurkinnal, a Roszkoszmosz állami űripari vállalat űrhajósával, várhatóan közép-európai idő szerint 15 óra 41 perckor kapcsolódik az űrállomáshoz.

Az űrturisták a tervek szerint 12 napot töltenek az űrben.

„Meg akarom nézni a Földet az űrből. Meg akarom tapasztalni a súlytalanság élményét. Kíváncsi is vagyok, hogyan fog megváltoztatni a világűr, milyen leszek az utazás után” – mondta keddi sajtótájékoztatóján a milliárdos, aki divatáru-kereskedésből tett szert a Forbes magazin által 2 milliárd dollárra (650 milliárd forint) becsült vagyonára.

Maezava egy százas listát is összeállított arról, hogy miket szeretne kipróbálni az űrben a legegyszerűbb napi dolgoktól a szórakoztató tevékenységeken át a komolyabb feladatokig. Ezekről be is számol majd a YouTube-csatornáján.

A 46 éves Maezava egyébként Elon Musk SpaceX vállalatának első magánutasai között 2023-ban a Holdat készül megkerülni. A milliárdos arra a repülésre a magáé mellett még nyolc helyet bérelt ki.

Ha esetleg felmerült önben a kérdés, vajon japán, orosz, vagy valami űrfúzisós konyhát visz a hajó, a hagyományos űrpasztákon kívül az utasoknak egy 24 fogásból álló ételsort is összeállítottak, választható többek között

  • jakitori csirkepöri,
  • sült csirkebőr, mizómártás,
  • tintahalas vörös rák és
  • űrcurry is.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!