Mégis elindulhat az elnökválasztáson Kadhafi fia

2021. december 3. – 06:36

Másolás

Vágólapra másolva

A bíróság érvénytelenítette csütörtökön a líbiai választási bizottság döntését, amely nem engedte elindulni a decemberi elnökválasztáson a volt diktátor fiát, Szaif al-Iszlám Kadhafit – írja az MTI helyi sajtóhírekre hivatkozva.

A választási bizottság korábban azzal indokolta a döntését, hogy a 49 éves Szaif al-Iszlám Kadhafit 2015-ben halálra ítélte a tripoli törvényszék. Kadhafi fia megtámadta a döntést az ország déli részén található Szabha tartomány egyik bíróságán.

A bíróság egy hétig nem tudott összeülni, mert az intézmény épületét fegyveresek vették körbe, és nem engedték bemenni a bírókat.

Még most sem lehet biztosan kijelenteni, hogy Szaif al-Iszlám Kadhafi neve ott lesz a szavazólapon december 24-én, mert ezt a bírósági döntést is meg lehet támadni.

Szaif al-Iszlám Kadhafit azzal vádolták, hogy az apja, Moammer Kadhafi hatalmának megdöntésére 2011-ben kitört felkelés idején békés tüntetők meggyilkolására buzdította a hatóságokat. A Kadhafi fiú a tárgyalás idején a nyugat-líbiai Zintánt ellenőrző milícia fogságában volt. Videókapcsolaton keresztül vett részt a tárgyaláson, mert a zintáni erők nem adták ki a fővárosban működő hatóságoknak. Több évig a fogságukban volt, a külvilágtól gyakorlatilag teljesen elszigetelve. Szaif al-Iszlám Kadhafi változatos életútjáról ebben a cikkben írtunk részletesebben.

Szaif al-Iszlám Kadhafi megváltozott külsővel beadja jelölését a 2021-es elnökválasztásra – Forrás: Líbiai Választási Bizottság Facebook oldala
Szaif al-Iszlám Kadhafi megváltozott külsővel beadja jelölését a 2021-es elnökválasztásra – Forrás: Líbiai Választási Bizottság Facebook oldala

Líbiát az év eleje óta átmeneti kormány és egy háromfős elnöki testület irányítja. A kabinet fő feladata, hogy előkészítse a december 24-i elnökválasztást és a januári parlamenti választást, amelyekkel lezárnák az egy évtizede tartó líbiai válságot. Az egymással versengő kelet- és nyugat-líbiai frakciók és politikai testületek a választások menetrendjéről és arról is vitatkoznak, hogy ki indulhat jelöltként. A legismertebb jelöltek között van a Líbia keleti részének tetemes részét ellenőrzése alatt tartó Halifa Haftár tábornok, továbbá Fati Basaga befolyásos volt belügyminiszter és Mohammed Dbeibah, az átmeneti egységkormány miniszterelnöke.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!