A KDNP kiborult, hogy Donald Tusk nem egyeztetett velük, hogy az Európai Néppárt elnökeként találkozik Márki-Zay Péterrel

2021. december 3. – 19:52

Másolás

Vágólapra másolva

Levélben fogalmazták meg aggályaikat a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) vezetői Donald Tusknak, az Európai Néppárt (EPP) elnökének a magyarországi baloldal miniszterelnök-jelöltjével, Márky-Zay Péterrel folytatott csütörtöki varsói találkozója kapcsán, írja az MTI a KDNP közleménye nyomán. A levelet Semjén Zsolt és az Európai Néppárt frakciójában maradt Hölvényi György jegyzi.

Ahogy arról beszámoltunk, Donald Tusk és Márki-Zay Péter közös sajtótájékoztatót is tartottak a találkozójuk után, ahol Tusk úgy fogalmazott, az Európai Néppárt szívesen látja Márki-Zay Péteréket, és abban is egyetértettek, hogy a lengyel és a magyar ellenzék nagyon hasonló helyzetben van, hasonló ellenféllel néznek szembe, ezért össze kell tartaniuk.

Gulyás Gergelyt a kormányinfón kérdezték arról, hogy ha az ellenzéki kormányfőjelölt mozgalma (Mindenki Magyarországa Mozgalom) az Európai Néppárt (EPP) tagja lenne, felszólítaná-e a Fidesz a KDNP-t, hogy lépjen ki az EPP-ből. Gulyás szerint nincs olyan jogi entitás Márki-Zay körül, amit az EPP felvehetne – hiszen nincs ilyen párt. A miniszter megjegyezte, hogy az EPP-ben a Fidesz távozása után továbbra is EPP-tag KDNP elvileg megvétózhatná a tagfelvételt, ha egyáltalán adottak lennének rá a feltételek.

A KDNP most levelet írt Tusknak, amiben azt írták, a magyar baloldali ellenzék az Európai Néppárt tagpártjának, a KDNP-nek politikai ellenfele, és ez az ellenzék és annak jelöltje folyamatosan gyalázza az EPP egyik legrégebbi kelet-közép-európai tagpártját, a KDNP-t.

Azt is kiemelték, hogy Donald Tusk egy olyan emberrel tárgyalt, aki nem rendelkezik saját párttal, csak egy politikai platform jelöltje, és ennek a platformnak tagja az a Jobbik, amely még röviddel ezelőtt is nyíltan antiszemita, szélsőjobboldali pártként lépett fel Magyarországon, és a párt EP-képviselője – aki ma is tagja az Európai Parlamentnek – néhány évvel ezelőtt a zsidó képviselők listázását kérte a magyar Országgyűlésben.

Sérelmezték, hogy a több mint nyolcvan tagszervezetet, illetve partnerszervezetet tömörítő EPP elnöke a találkozót a tagsággal folytatott mindennemű előzetes egyeztetés nélkül tartotta meg.

Megengedően hozzátették, hogy Donald Tusk azzal találkozik, akivel jónak látja. Azonban az Európai Néppárt szabályzatával és hagyományával teljesen ellentétesek a közös sajtótájékoztatójukon a EPP elnökétől elhangzott mondatok, amelyek szerint a néppárton belül együtt kíván működni a magyarországi baloldali ellenzékkel, amelyet a néppárt megbízható és a kereszténydemokrata értékekhez hű partnerének tart.

A KDNP évtizedek óta tagja az EPP-nek, de ilyen vagy ehhez hasonló eset még nem fordult elő szerintük, majd reményeiket fejezték ki, hogy ez a jövőben is példa nélküli eseményként kerül be az Európai Néppárt történetébe.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!