Tusk: Az Európai Néppárt szívesen látja Márki-Zay Péteréket

2021. december 2. – 14:07

Másolás

Vágólapra másolva

A lengyel és a magyar ellenzék nagyon hasonló helyzetben van, hasonló ellenféllel néznek szembe, ezért össze kell tartaniuk – erről beszélt közös sajtótájékoztatón Márki-Zay Péter és Donald Tusk, az Európai Néppárt (EPP) elnöke, aki azt mondta: várja Márki-Zay mozgalmát az Európai Néppártba.

Tusk a legjelentősebb lengyel ellenzéki politikusnak tekinthető, korábban volt miniszterelnök is, nemrég pedig bejelentette: visszatér a lengyel belpolitikába, és szembeszáll a jelenlegi kormánnyal, melynek legmeghatározóbb tagja az a Jog és Igazságosság (PiS) párt, amit Orbán Viktor egyik legfőbb szövetségese, Jarosław Kaczyński vezet. Orbán mellett ő is az európai politika feketebáránya, a 72 éves pártvezető jövőre távozik a lengyel kormányból.

A sajtóeseményen Márki-Zay egyebek mellett arról beszélt, különösen erős kötelék van a két nemzet között, a sorsuk sok ponton egyezik, voltak már nagyon hasonló történelmi helyzetekben. Sokszor kellett már harcolniuk a szabadságukért, és bebizonyosodott, hogy szabadságszerető emberek. A magyar ellenzék miniszterelnök-jelöltje szerint most is közös harcra van szükség az elnyomó rezsimek ellen. A keresztény értékek mentén vissza kell állítani a demokráciát és a jogállamiságot a két országban – mondta.

Márki-Zay szerint az EU-s csatlakozás óta Lengyelország sokkal jobb gazdasági helyzetbe került, mint Magyarország, közelebb vannak az EU átlaghoz, mint mi, és az oktatásuk is fejlettebb, amit például az is bizonyít, hogy a nemzetközi felméréseken, PISA-teszteken sokkal jobb eredményeket érnek el, mint a magyarok, nagyjából olyan sikeresek ilyen tekintetben mint a skandináv államok.

Magyarországon viszont Márki-Zay szerint súlyosan veszélyeztetett helyzetben van a média szabadsága, Lengyelországban ebből a szempontból valamivel kedvezőbb a helyzet. Nálunk a korrupció is nagyobb Márki-Zay szerint, aki beszélt arról is, hogy Orbán Magyarország leggazdagabb emberévé tette gyerekkori barátját, és a vejét is a legesleggazdagabbak közé emelte – mondta a lengyel médiumok, újságírók jelenlétében tartott tájékoztatón.

De a korrupció mindkét ország számára nagy kockázat, és legalább ekkora veszély Magyarországon az orosz befolyás is, Orbán ugyanis kiszolgálja Putyin érdekeit, az orosz elnök diktál a magyar kormányfőnek – tette hozzá.

A közös ellenzéki jelölt szerint Orbán szuverenitási kérdést csinál az EU elleni harcból, pedig valójában Magyarország számára ez nem valós szuverenitási kérdés, igazából Orbán anyagi szuverenitásáról szól az egész. A magyarok 80 százaléka az EU-ban akar maradni – hangsúlyozta.

Márki-Zay szerint a lengyelek számára komoly tanulság lehet az, ahogy Orbán elbánt a hazai szabad médiával, szerinte nagyon leszűkült a kormánytól független sajtó helyzete, megemlítette, hogy a legnagyobb médium (Index) is Orbán befolyása alá került. Ráadásul a közmédia is a Fideszt szolgálja, az ellenzéki előválasztásról sokáig egyáltalán nem számolt be a magyar állami média (és később is csak egészen minimális szinten tájékoztatták erről az embereket). A Fidesz által kreált álhírek, dezinformációs hadjáratok nehezítik az ellenzék helyzetét nálunk.

Az ilyen diktatórikus lépések ellen csak összefogással van esély, Márki-Zay a lengyel ellenzéknek is az összefogást tanácsolja. A két ország ellenzéki pártjai számíthatnak egymás támogatására – hangsúlyozta.

És az előválasztást is a lengyel ellenzék figyelmébe ajánlotta, ezzel ugyanis irányítani lehet a közbeszédet.

Tusk arról beszélt, hogy a magyar és a lengyel ellenzék közös nyelvet beszél, az európai kereszténydemokraták a választási kampányaik során is együtt fognak működni. A kereszténydemokrata értékeket vallóknak együtt kell megvédeniük az alapvető európai értékeket.

Az Európai Néppárt elnökeként mindent megtesz, hogy aktivizálja a demokratikus erőket a magyar demokraták oldalán. Tusk szerint a jelenlegi magyar és lengyel kormány is pénzt, reményt és álmokat lop el a népüktől.

Az újságírók arról is kérdezték a politikusokat, mit kezdenének az EU által visszatartott pénzek problémájával. Mindketten azt mondták, ez a pénz az embereké, nem korrupt politikusoké, és Orbán illetve a lengyel vezetés tehet arról, hogy a források nem jutnak el az emberekhez.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!