Pénzmosás miatt razziáztak egy malajziai üzletembernél, akitől lélegeztetőgépeket vett a magyar kormány

2021. november 29. – 18:23

Másolás

Vágólapra másolva

Több malajziai nyomozó hatóság is razziát tartott a Kuala Lumpur-i üzletember, Vinod Sekhar cégeihez köthető irodákban, értesült a Malaysia Now hírportál. Az üzletembertől a magyar kormány közel 180 milliárd forint értékben szerzett be lélegeztetőgépeket még 2020 májusában.

Vinod Sekhar a különböző építőipari, mezőgazdasági és technológiai cégeket összefogó Petra Groupot vezeti, a lap szerint azonban most egy évek óta nem látott nagyságú pénzmosási ügyben nyomoznak ellene. A Nemzeti Pénzügyi Bűnözési Központ (NFCC), a Malajziai Korrupcióellenes Bizottság (MACC), a Malajziai Központi Bank és a malajziai adóhatóság tisztviselői két héttel ezelőtt szálltak ki Vinod irodáihoz, egy állítólag több százmillió ringgit (1 ringgit = 77 magyar forint) értékű pénzmosási és adóelkerülési ügyben.

Az ügynek magyar szála is lehet: a malajziai hírportál még júniusban számolt be arról, hogy Vinod a GR Technologies nevű cégen keresztül több milliárd dolláros szerződéseket kötött lélegeztetőgépek beszerzéséről a magyar kormány számára. A lap birtokába jutott dokumentumok szerint

a magyar kormány nevében a külügyminisztérium közigazgatási államtitkára, Balogh Csaba 559,6 millió dollár (akkori árfolyamon átszámítva 179,5 milliárd forint) kifizetéséről írt alá szerződést, melyet több bankszámlán keresztül utalnak át Vinod Sekharnak.

Vinod Sekhar még 2007-ben egy szingapúri konferencián – Fotó: Roslan Rahman / AFP
Vinod Sekhar még 2007-ben egy szingapúri konferencián – Fotó: Roslan Rahman / AFP

A szerződés tényét a malajziai üzletember megerősítette, de hozzátette, „minden rendben zajlott”, és jutaléka „normális mértékű” volt. A lélegeztetőgépek beszerzéséről szóló szerződéseket azonban a magyar kormány még közérdekű adatigényléssel sem hajlandó kiadni a Transparency International szerint, akik bírósághoz fordultak az ügyben.

Vinod Sakhar „Orbánék legfontosabb üzletfele volt a lélegeztetőgép-bizniszben”, írja Facebook-posztjában Stummer János, a Jobbik országgyűlési képviselője. „Mosott magának is: a magyar adóforintokból jachtot, magánrepülőt vásárolt. De mennyit mosott Orbánéknak?” – tette hozzá a bejegyzésben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!