Először látta el az elnöki feladatokat egy nő az Egyesült Államokban – ehhez egy vastagbéltükrözés kellett

2021. november 19. – 17:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Frissítés 21:03: Joe Biden visszavette az elnöki jogköröket Kamala Harristől, miután felébredt az altatásból a közel másfél órás vizsgálata után. Biden a vastagbéltükrözés után beszélt az alelnökkel és a kabinetfőnökével is. „Jó hangulatban volt, és visszavette az elnöki jogköröket” – írta a Twitteren Jen Psaki, a Fehér Ház sajtótitkára. Biden a Walter Reed katonai kórházban marad, amíg a rutinszerű orvosi vizsgálatok hátralévő részét el nem végzik rajta.

Átmenetileg az Egyesült Államok alelnöke, Kamala Harris látta el az elnöki teendőket, miután Joe Bidenen egy gasztroenterológiai rutinvizsgálatot hajtottak végre – írta a CNN. A szombaton épp 79 éves elnököt altatni kellett a vastagbéltükrözés alatt. A feladatok ideiglenes átadása nem példátlan, ám a mostanival először fordult elő, hogy az Egyesült Államok vezetőjének teendőit – ha csak rövid időre is – egy nő látta el. A bevándorló gyökerű Kamala Harrisről itt olvashatja portrénkat.

Joe Biden és Kamala Harris a Fehér Ház udvarán november 15-én – Fotó: Mandel Ngan / AFP
Joe Biden és Kamala Harris a Fehér Ház udvarán november 15-én – Fotó: Mandel Ngan / AFP

Joe Biden a legidősebb hivatalban lévő elnök az Egyesült Államok 245 éves történetében, így felmerülhet, hogy Biden után – amennyiben az elnök 82 évesen nem futna neki egy újabb elnökválasztásnak – már 2024-ben Kamala Harris lehet a Demokrata Párt elnökjelöltje.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!