Mississippi államban kivégeztek egy gyilkost, utolsó szavaival a gyermekeinek üzent

2021. november 18. – 11:49

Másolás

Vágólapra másolva

Kivégeztek egy elítéltet Mississippi államban, ahol korábban 2012-ben fordult elő hasonló eset, írja az NBC News. Az ötvenéves David Neal Cox méreginjekciót kapott szerdán este, halála néhány perccel később bekövetkezett, a hivatalos jelentés szerint nem szenvedett.

David Neal Cox – Fotó: Mississippi Department of Corrections
David Neal Cox – Fotó: Mississippi Department of Corrections

Coxot több súlyos bűncselekményért, egyebek mellett minősített emberölésért és nemi erőszakért ítélték halálra 2012-ben. Két évvel korábban brutálisan megölte a feleségét, aki el akart válni tőle, a szexuális erőszak áldozata pedig a nő lánya volt.

„Szeretném tudatni a gyermekeimmel, hogy nagyon szeretem őket, és azt, hogy valamikor jó ember voltam”

– idézte Cox utolsó szavait az NBC News. A férfi visszautasította a fellebbezés lehetőségét, a bíróság elé terjesztett iratokból teljesen világossá vált, hogy „képes volt felmérni helyzetét, és felelősen tudott dönteni a saját védelméről”.

Joe Biden egyik fő kampányígérete volt, hogy tenni fog a halálbüntetés felszámolásáért, a nyáron három ügyet is bemutattunk, amelyek azt jelzik, hogy változóban van a halálbüntetéshez való hozzáállás. Elnökként lehetősége van arra például, hogy odahasson: szövetségi ügyekben az ügyészség ne indítványozzon halálbüntetést. Biden beiktatása óta egyetlen szövetségi kivégzést sem hajtottak végre.

Eközben Virginia államban – a déli államok közül elsőként – nemrég törölték el a halálbüntetést. Az Egyesült Államok ötven tagállama közül huszonháromban nincs már halálbüntetés. A lépés hatalmas fordulat volt, ugyanis az amerikai államok közül eddig Virginiában végezték ki a legtöbb elítéltet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!