83 százalékos hatékonysággal csökkenti a megbetegedés kockázatát az AstraZeneca Covid-antitestkoktélja

2021. november 18. – 12:28

Másolás

Vágólapra másolva

Két klinikai vizsgálat új eredményei alapján az AstraZeneca koronavírus-gyógyszere (AZD7442) hosszú ideig tartó és erőteljes védelmet biztosít a COVID-19 fertőzés ellen – közölte a gyógyszergyártó. A hathónapos utánkövetés során a vizsgálatban 83%-os hatékonyságot értek el, nem volt súlyos vagy halálos kimenetelű betegség, miközben egy ezzel párhuzamosan végzett vizsgálatban 88%-os sikerrel tudták megakadályozni a betegség súlyos kimenetelét, ha a kezelést a fertőzést követően 3 napon belül megkezdték.

Az AstraZeneca által fejlesztett hosszú hatástartamú antitest-kombinációs készítmény (LAAB, AZD7442) a megelőzési célú (PROVENT) és a korai kezelést célzó (TACKLE) 3-as fázisú vizsgálatokban is magas hatékonyságot mutat egyszeri izomba adott dózis mellett – olvasható a cég közleményében. A megelőzési célú vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy egyszeri adagolás mellett az AZD7442 83%-kal csökkentette a tünetes COVID-19 betegség kialakulását a placebohoz képest.

Az AstraZeneca szerint ez azért jelentős eredmény, mert a népesség kb. 2%-a a COVID-19 vakcinák felvétele ellenére fokozott kockázatnak van kitéve, mert nem alakul ki bennük a megfelelő immunválasz. Közéjük tartoznak a különböző rosszindulatú vérképzőszervi betegséggel élők, a kemoterápiával kezelt daganatos betegek, és a szervátültetés után lévők, vagy más immun-csökkentő kezelést kapó betegek.

A gyógyszergyártó október elején kért sürgősségi engedélyt az Egyesült Államokban a Covid-antitestkoktélra. Az AstraZeneca-oltás vezető fejlesztői korábban azt nyilatkozták, hogy a mostani koronavírus-járványt okozó vírus hatása hamarosan a náthát is okozó szezonális koronavírusfajtákéhoz lesz hasonló. Sarah Gilbert, az Oxfordi Egyetem oltóanyag-kutatási professzora, akinek kulcsszerepe volt az AstraZenecával közösen kifejlesztett vakcina létrehozásában, egy szakmai szemináriumon arról beszélt, hogy az általános víruskutatási tapasztalat az, hogy a vírusok veszítenek hevenységükből.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!