Felakasztással fenyegették az olasz miniszterelnököt a radikális tüntetők

2021. november 15. – 13:13

Másolás

Vágólapra másolva

Olyan radikálisként ismert oltásellenes mozgalmaknál és csoportoknál tartottak rendőrségi razziákat Olaszországban, akik fegyveres akciókat terveztek a kormányfő, Mario Draghi ellen, írja az MTI.

A hatósági ellenőrzés tizenhat olasz várost érintett, ahol tizenhét lakást vizsgáltak át. A hatóságok hónapok óta ellenőrizték az interneten szervezkedő oltásellenes csoportokat, melyek tagjai a nemrég betiltott, Elég a Diktatúrából nevű üzenetfelületen találkoztak egymással.

A rendőrség szerint az október óta majdnem mindennapossá vált utcai megmozdulások mellett a szélsőséges oltásellenesek további akciókat szerveztek: fegyverek használatát, támadást a legmagasabb állami méltóságokkal, köztük a miniszterelnökkel, Mario Draghival szemben is, akit azzal fenyegettek a közösségi médiában, hogy fel fogják akasztani, de fenyegették az oltást népszerűsítő orvosokat és hatósági személyeket is.

A rendőrség hatósági személlyel szembeni ellenállás, felbujtás, törvénytelen szervezkedés, köztér- és vasútállomás-foglalás, erőszakos cselekmények, valamint internetes gyűlöletkeltés miatt indított vizsgálatot. Az érintettek közül többen büntetett előéletűek.

Olaszországban az utcai demonstrációk a munkavégzéshez kötelezően előírt védettségi igazolás októberi bevezetése óta váltak gyakorivá. Október 9-én Róma belvárosában tízezres oltásellenes demonstráció zajlott, amin radikális jobboldali politikai csoportok tagjai betörtek a CGIL szakszervezet székházába.

A kormány csütörtöktől korlátozta a tömeges demonstrációkat, megtiltották, hogy a városközpontokban rendezzék őket. Felvonulás helyett helyben tartott tüntetéseket engedélyeznek a biztonsági távolság betartásával és szájmaszkviselettel. A korlátozások ellenére Milánóban szombaton körülbelül négyezres demonstráció zajlott.

Az olaszországi tüntetésekről ebben a cikkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!