Válság a belarusz–lengyel határon: megint üzentek Lukasenkónak, fejezze be, amit csinál

2021. november 12. – 05:52

Másolás

Vágólapra másolva

Közös közleményben szólította fel csütörtökön Belaruszt az Egyesült Államok és több európai ország, hogy vessen véget a belarusz–lengyel határnál kialakult válságnak, írja az MTI.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülését követően közzétett felhívásban az aláíró országok – az Egyesült Államok mellett Nagy-Britannia, Észtország, Franciaország, Írország, Norvégia és Albánia – egyúttal azt vetik a belarusz vezetés szemére, hogy a menedékkérőket saját politikai céljaira használja fel, nem törődve a határon feltorlódott emberek életével és egészségével.

A közleményben leírják: Minszk ezzel a tevékenységével destabilizálni akarja a szomszédos országait, illetve az Európai Unió külső határait annak érdekében, hogy elvonja a figyelmet a Lukasenko-rezsim által elkövetett jogsértésekről.

Alekszandr Lukasenko belarusz elnök – Fotó: Nikolai Petrov/BelTA/Handout via Reuterrs
Alekszandr Lukasenko belarusz elnök – Fotó: Nikolai Petrov/BelTA/Handout via Reuterrs

Ez a taktika csupán rávilágít arra, hogy a rezsim fenyegetést jelent a régiós stabilitásra – áll a közleményben, amelyben egyúttal arra is felszólítják a belarusz hatóságokat, tegyék lehetővé a nemzetközi segélyszervezetek bejutását a határ menti térségbe, és biztosítsák az ott lévő emberek megfelelő ellátását.

Az Európai Unió már korábban azt vetette Belarusz szemére, hogy a migránsok határra szállításával az ellene elrendelt nyugati büntetőintézkedésekért akar visszavágni.

A Belarusszal szomszédos uniós országok határán, ahová az év eleje óta nagy számban érkeznek ázsiaiak és afrikaiak, november 8-án vált különösen feszültté a helyzet. Több ezer ember közelítette meg a lengyel határt a belarusz oldalról, fegyveres egyenruhások kíséretében, és kisebb-nagyobb csoportokban a szögesdrót határkerítést áttörve próbálnak lengyel területre jutni.

A belarusz–lengyel határhelyzetet elemző cikkünkben azt írtuk: Alekszandr Lukasenko egyre nyíltabban használja fel a migrációt arra, hogy a rendszere elleni nyugati szankciók feloldására bírja az EU-t. Egyelőre azonban nincs jele annak, hogy az akcióval elérné célját. Lukasenko az elmúlt hónapokban becslések szerint legalább 12 ezer embert engedett be főként Irak felől az országba turistaként, hogy aztán az EU schengeni határát jelentő lengyel és litván határszakaszra terelje őket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!