Távoktatásra állhatnak át az iskolák a lengyel-belarusz határnál kialakult helyzet miatt

2021. november 9. – 12:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A lengyel határőrség kedden délelőtt a zöldhatár mellett a kuźnicai határátkelőt is lezárta, Belarusz felől senkit nem engednek át – írja a Euronews. A lengyel–belarusz határon, a kuźnicai határátkelőnél menekültek százai töltötték sátrakban az éjszakát, a belarusz állami média szerint akár kétezren is lehetnek.

A határon fennálló helyzetről kedd délelőtt újra tanácskozott az Andrzej Duda kezdeményezésére hétfőn összehívott válságstáb. Az elnök ezt követően elmondta: a határon táborozó menekültek elsősorban fiatal férfiak, belarusz fegyveresek akadályozzák meg őket abban, hogy Belarusz irányában elhagyják a térséget. A lengyel elnök beszámolt arról, hogy a helyzetről egyeztetett a szövetséges államok vezetőivel. A NATO főtitkárával, Jens Stoltenberggel kedden folytatott telefonbeszélgetése során megállapodtak, hogy „forródrót-kapcsolatban” maradnak – közölte. Határai védelmével Lengyelország megvalósítja az uniós kötelességvállalásait is – mondta.

A lengyel-belarusz határon várakozó menekültek Grodno régióban, Belaruszban, 2021. november 8-án – Fotó: Viktor Tolochko / Sputnik / AFP
A lengyel-belarusz határon várakozó menekültek Grodno régióban, Belaruszban, 2021. november 8-án – Fotó: Viktor Tolochko / Sputnik / AFP

A lengyel oktatásügyi miniszter, Przemyslaw Czarnek kedd délelőtt bejelentette: a határmenti járásokban az iskolaigazgatók dönthetnek arról, hogy a gyermekek biztonságérzete érdekében áttérnek-e távoktatásra.

A lengyel miniszterelnök kedd hajnalban határőrökkel és katonákkal találkozott a határon, Mateusz Morawiecki azt mondta, hogy a belarusz rezsim a hibrid háború új módszereit alkalmazza, a migránsokat „élő pajzsként” használja. A lengyel hadsereg erősítést küldött a határtérségbe, amit így már 12 ezer katona véd. „Nem hagyjuk magunkat megrémíteni, Lengyelország az EU- és NATO-partnerekkel együtt védeni fogja az európai békét” – írta a lengyel miniszterelnök a Twitteren.

Belarusz kedden óva intette Lengyelországot minden provokációtól, szerintük a lengyel védelmi minisztérium nem törekszik a kérdés konstruktív megoldására, és szándékosan politikai szintre emeli a jelenlegi konfliktushelyzetet. Hétfőn fegyveresek terelték menedékkérők ezreit az EU felé, Alekszandr Lukasenko belarusz elnök kimondatlanul azt szeretné ezzel elérni, hogy az EU vonja vissza a rezsimmel szemben életbe léptetett szankciókat, és fogadja el a tavalyi elnökválasztás eredményeit, amelyek alapján az elnök 80 százalék feletti eredménnyel nyert.

A környéken már fagyott éjszaka, segélyszervezetek arra figyelmeztetnek, hogy a hidegnek máris vannak halálos áldozatai a menedékkérők között, ahol nagyon sok a kisgyerek. A lengyel titkosszolgálatokat felügyelő miniszter szóvivője nagyon feszültnek minősítette a helyzetet, szerinte a határnál hétfő óta táborozó 3-5 ezer menekülthöz további csoportok csatlakozhatnak, mert körülbelül 12 ezer menekült lehet Belaruszban – írja a Reuters.

A lengyel-belarusz határon kialakult helyzetre válaszul az Európai Tanács kedden felfüggesztette az Európai Unió és Belarusz közötti vízumkiadást megkönnyítő megállapodás alkalmazását. A belarusz vezetés tisztségviselőire vonatkozó, vízumkiadást megkönnyítő rendelkezések felfüggesztése egyebek mellett azokra a határozatokra terjed ki, amelyek például a többszöri beutazási vízumok kiadását teszik lehetővé, illetve csökkentik a vízumkérelmek díját.

Az Európai Bizottság elnöke korábban elfogadhatatlannak nevezte, hogy Minszk embereket áldoz fel a politika oltárán. Ursula von der Leyen ezért újabb büntetőintézkedéseket sürget, amelyeknek akár további országok légitársaságait is érinteniük kell. „Meg kell akadályozni a humanitárius válságot” – jelentette ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!