Fegyveresekkel menedékkérők ezreit tereli Lukasenko az EU felé, Lengyelország szerint halottakhoz vezet a feszültség

2021. november 8. – 15:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Menedékkérők ezrei érkeztek Belarusz felől a lengyel határhoz hétfőn. A csoportokat a belarusz hatóságok azonosítatlan fegyveresei kísérték végig. A folyamat május óta erősödött – erről ebben a cikkünkben olvashat bővebben –, az országot 27 éve vezető Alekszandr Lukasenko már korábban jelezte, hogy nem fogja útját állni a Nyugatra igyekvőknek. Igaz, a belarusz elnök ennél többet is tesz, hiszen a menedékkérők az országba repülővel érkeznek, Irak és Törökország felől, közvetlen minszki járatokkal, laza vízumszabályok mellett.

A menekültek csoportjai a lengyel határon mostanra érték el az eddigi legnagyobb tömeget. Ez ugyan messze van a Balkán felől, szárazföldön érkezettek 2015-ös menekültáradatától, arra viszont jó, hogy feszültséget keltsen, és lépéskényszerbe hozza az EU-t.

Lukasenko kimondatlanul ezzel azt szeretné elérni, hogy az EU vonja vissza a rezsimmel szemben életbe léptetett szankciókat, és fogadja el a tavalyi elnökválasztás eredményeit, amelyek alapján az elnök 80 százalék feletti eredménnyel nyert. Az elcsalt választások után 2020 augusztusában hónapokig tartó, több százezres tüntetések zajlottak az országban, amelyekkel szemben a hatalom némi hezitálás után rendkívüli brutalitással lépett fel, tízezreket elzárásra ítélve, az ellenzék vezetőit pedig börtönbe vagy külföldre kényszerítve.

A belarusz hatóságok nem is titkolják, hogy tudtukkal és közvetve közreműködésükkel jutnak el a menedékkérők a határra, ahová a lengyel határőrség és rendőrség nagy erőkkel vonult ki. Miközben Minszk a nemzetközi vonalak zavartalan működésének biztosításáról beszél – eljuttatva a menedékkérőket a határra –, a koronavírus miatt egyébként fontosnak tartja a határok szigorú ellenőrzését – jegyezte meg a Lengyelországból működő belarusz portál, a Belsat.eu.

Katonák a lengyel, menedékkérők a belarusz oldalon – Forrás: a lengyel védelmi minisztérium hivatalos Twitter-oldala
Katonák a lengyel, menedékkérők a belarusz oldalon – Forrás: a lengyel védelmi minisztérium hivatalos Twitter-oldala

A lengyel külügyminiszter helyettese szerint Belarusz szándékosan okoz feszültséget a határon. Piotr Wawrzyk szerint ez halálos áldozatokhoz fog vezetni, de Lengyelország felkészült arra, hogy támadás éri.

A helyzet azért is rendkívül érzékeny, mert Lukasenko valódi menedékkérőket használ fel arra, hogy érkezésüket segítve nyomást gyakoroljon az EU-ra. A csoportban sok a nő és gyerek is.

Az EU keleti schengeni határát jelentő belarusz–lengyel határ lengyel oldalán a Frontex 1300 embere mellett 16 ezer rendőr és 10 ezer katona sorakozott fel – jelentette a lengyel belügyminisztérium. Lengyelország volt minszki nagykövete a belarusz–lengyel határ teljes lezárását javasolta. Kedd reggel 7 órától pedig határozatlan ideig felfüggesztik a személy- és teherforgalmat a lengyel-belarusz határon lévő Kuznica Bialostocka közúti határátkelőn, írta az MTI a lengyel határőrség sajtószolgálata alapján. Piotr Müller lengyel kormányszóvivő hétfő este arról beszélt, hogy a határ belarusz oldalán három-négyezer migráns tartózkodik jelenleg.

Eközben a litván kormány is rendkívüli helyzet bevezetését javasolta saját, Belarusszal közös határszakaszán, ahol az utóbbi hónapokban szintén egyre több menedékkérő próbált az EU-ba jutni a belarusz hatóságok hallgatólagos közreműködésével.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!