Kiengedték az intenzív osztályról a cseh köztársasági elnököt, Miloš Zemant

2021. november 4. – 13:10

Másolás

Vágólapra másolva

Javult Miloš Zeman egészségi állapota, ezért a cseh államfőt csütörtökön az intenzív osztályról szokványos kórházi szobába helyezték át – írta az MTI a prágai Központi Katonai Kórház közlése nyomán.

A 77 éves Zemant közvetlenül a cseh választások után, október 10-én szállították a Központi Katonai Kórházba. Miroslav Zavoral, a kórház igazgatója, egyben az elnök kezelőorvosa azt mondta, hogy a kórházi kezelést ő javasolta. Ennek oka, hogy komplikációk léptek fel Milos Zeman krónikus betegségeiben. Diagnózisát, részleteket és konkrétabb információkat nem közöltek.

A kórház csütörtöki rövid közleménye szerint Zemannak elsősorban a táplálék és a folyadékok felvételével voltak problémái, és ezen sikerült az orvosoknak javítaniuk.

Milos Zeman – Fotó: Lukas Kabon/AFP
Milos Zeman – Fotó: Lukas Kabon/AFP

Miloš Vystrčilnek, a cseh szenátus elnökének kérdésére válaszolva a kórház még október közepén úgy fogalmazott, hogy Zeman nem képes ellátni a tisztségéből eredő feladatokat, az államfő egészségével kapcsolatos prognózisok bizonytalanok, és Zeman visszatérése hivatalába a következő hetekben nem nagyon valószínű.

A szenátus elnöke annak kapcsán kérte ki hivatalosan a kórház véleményét Zeman egészségi állapotáról, hogy felmerült az államfői jogkörök esetleges átruházásának szükségessége. Vystrčil ismételten azt is hangsúlyozta, hogy a döntés előtt újra kikérik a kórház álláspontját.

Cseh politikai körökben nyugtalanságot és bizonytalanságot váltott ki Zeman kórházi kezelése, mert az államfőnek a választások után fontos szerepe van: ő fogadja el a régi kormány lemondását, nevezi meg az új kormányfőt, és ad kormányalakítási megbízatást.

A hatályos szabályok szerint az október 8-án és 9-én lezajlott képviselőházi választások eredménye ellen 30 napig lehet óvást benyújtani, azután hivatalossá válik. Az új képviselőház november 8-án ül össze, s a tervek szerint november 10-én választja meg a testület új elnökét, alelnökeit és a szakbizottságokat. Ezután kellene lépnie az elnöknek, konkrét határidő azonban nincs megszabva.

Mint a választás után megírtuk, az eredmény világos, Andrej Babiš kormányfő pártját, a centrista ANO-t megelőzte a jobboldali, hárompárti Spolu (Együtt) koalíció, aminek egy másik, szintén Babišsal szemben összeálló jobboldali koalícióval együtt megvan a biztos, 108 képviselős többsége a 200 fős alsóházban, és már egyértelműen bejelentkeztek a kormányalakításra. Babiš eddigi koalíciós partnereként a szociáldemokraták, és a kabinetet kívülről támogató kommunisták nem érték el a bejutáshoz szükséges küszöböt.

Babiš azonban veresége ellenére azzal érvelt, hogy a legnagyobb frakciója 72 képviselővel az ő pártjának lesz, és a nyíltan őt támogató, a ceremoniális kereteket korábban is feszegető Zeman elnök is arra utalt a választás előtt, hogy az ANO vezetőjét kérné fel először kormányalakításra. Ez akár egy elhúzódó ügyvivő kormányt is jelenthet, hiába nem látszik, hogyan tudna többségi koalíciót összerakni az eddigi miniszterelnök.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!