Biden beszólt Putyinnak és Hszi Csin-pingnek, amiért nem jelentek meg a glasgow-i klímacsúcson

2021. november 02. – 23:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A COP26-csúcson mondott beszédében Joe Biden kritikával illette Kínát és Oroszországot, amiért nem vettek részt a klímacsúcson – írja a BBC.

Sem Vlagyimir Putyin, sem Hszi Csin-ping nem jelent meg a glasgow-i konferencián, mindketten delegációt küldtek maguk helyett.

Az Egyesült Államok elnöke szerint a klímaváltozás óriási probléma, Kína és Oroszország pedig elsétáltak, ahelyett, hogy segítenének megoldást keresni. Hozzátette: Hszi Csin-ping távolléte „nagy hiba”, Putyin pedig néma, holott lángolnak az orosz vidékek.

Putyin szóvivője, Dmitrij Peszkov októberben nem indokolta, hogy az orosz elnök miért nem vesz részt a klímacsúcson, függetlenül attól, hogy szerinte a klímaváltozás prioritás Oroszországnak. Az sem volt meglepő, hogy Hszi Csin-ping kihagyta a találkozót, erre figyelmeztettek ugyanis hivatalos személyek, miután az elnök már több mint egy éve, 2020 eleje óta nem hagyta el Kínát.

Mindkét országnak lényeges szerepe lenne a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésében, miután Kína a világ legnagyobb szén-dioxid-kibocsátója, őt követi az Egyesült Államok. Oroszország az ötödik legnagyobb az EU és India után.

Kína 2060-ra szén-dioxid-semlegességre törekszik, és a tervek szerint 2030 előtt éri el a kibocsátási csúcsot, Oroszország pedig szintén a nulla mennyiségű szén-dioxid-kibocsátást célozza meg „legkésőbb 2060-ig” – mondta el Putyin októberben.

A COP26 konferencián több mint 120 ország vezetője vesz részt. Az egyik fontos döntés szerint az egyezményt aláíró országok 2030-ra megállítják, sőt visszafordítják az erdőpusztítást a Földön – erről írtak alá közös megállapodást a COP26 glasgow-i klímacsúcson.

Hszi Csin-ping online akart beszélni

Biden megjegyzésére reagálva a kínai külügyminisztérium szóvivője elmondta: a szervezők nem biztosították Hszi számára azt a lehetőséget, hogy videókapcsolaton keresztül mondja el beszédét. A kínai elnök a koronavírus-járvány kezdete óta nem hagyta el hazáját, az azóta rendezett nemzetközi találkozókon jellemzően videókapcsolaton keresztül mondott beszédet – írta az MTI.

Vang Ven-pin szerint Kína jelentős erőfeszítéseket tett, és „nagyszerű eredményeket” ért el a klímaváltozás elleni küzdelemben. Elmondta, hogy 2020-ban Kína szén-dioxid-kibocsátása 48,4 százalékkal csökkent 2005-höz képest, vagyis túlteljesítette azt a vállalását, miszerint 40-45 százalékkal visszafogja azt ebben az időszakban. Igaz, 2020 a koronavírus okozta leállások miatt különlegesen alacsony kibocsátású év volt, így az összevetés nem jelenti, hogy a kibocsátás rendszerszinten ennyivel csökkent volna.

Kövess minket Facebookon is!