Boris Johnson: Zavar támadt az angol-francia barátságban

2021. október 30. – 16:08

Másolás

Vágólapra másolva

Boris Johnson elismerte, hogy „akadt egy kis zavar” az angol-francia kapcsolatokban, miután már jó ideje nézeteltérésben van a két ország a halászat miatt – írja a BBC.

Johnson ugyanakkor úgy gondolja, hogy a két országot egyestő tényezők fontosabbak. Emmanuel Macron úgy véli, hogy az összetűzés az Egyesült Királyság globális hitelességének próbája volt.

A Brexit után több tucat francia hajótól megtagadták az Egyesült Királyság és Jersey vizein érvényes halászati engedélyt. Az elutasítás indoklása szerint a francia hajók nem tudták bizonyítani jogosultságukat. Jersey önkormányzata a TCA-megállapodásra hivatkozva a még a tavasszal új halászati engedélyezési rendszert vezetett be. Ennek alapján a francia halászhajók akkor kaphatnak halászati engedélyt a térségben, ha igazolni tudják, hogy a múltban is tevékenykedtek a Jersey körüli vizeken.

Válaszul Franciaország azzal fenyegetőzött, hogy kitiltja a brit hajókat a kikötőiből. A franciák később lefoglaltak egy brit vonóhálós hajót, egy másikat pedig megbírságoltak. A BBC britokába jutott Jean Castex francia miniszterelnök levele is, amelyben arról írt, hogy az EU-nak ebben a vitában kell megmutatnia, hogy „több kárt okoz az unióból való kilépés, mint az ottmaradás”.

Pénteken a brit kormány amiatt aggódott, hogy a franciák már a mostani intézkedéseikkel és ultimátumukkal is sértik az Egyesült Királyság és az EU kereskedelmi megállapodását. A Downing Street közölte, hogy kész kiadni a szükséges engedélyeket a francia hajóknak, ám ha Párizs tovább fenyegetőzik, akkor annak megfelelően járnak majd el.

„Nekiállunk és megcsináljuk azokat a dolgokat, amelyek mindkettőnknek fontosak, és gondoskodunk arról, hogy közösen birkózzunk meg a problémákkal, amik a világ előtt állnak” – mondta Boris Johnson az napokban zajló G20-csúccsal összefüggésben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!