Franciaország feltartóztatott egy brit hajót a halászati vita közepén

2021. október 28. – 16:31

Másolás

Vágólapra másolva

Franciaország lefoglalt egy brit vonóhálós hajót, egy másikat pedig megbírságolt a Brexit utáni halászati jogokról szóló vita kiéleződése közepette, írja a BBC.

Annick Girardin francia tengerészeti miniszter elmondta, hogy a hajót éjszaka a Le Havre előtt végzett ellenőrzések során figyelmeztették, hogy nem halászhat a vizeiken. Azt mondta, a hajó nem tett azonnal eleget a felszólításnak, ezért tartóztatták fel.

Korábban a környezetvédelmi miniszter azt mondta, „sürgősen” kivizsgálja a helyzetet a feltartóztatott, Cornelis Gert Jan nevű hajóval kapcsolatban. George Eustice az SNP sürgősségi kérdésére válaszolva elmondta, hogy a hajó szerepel a Tengergazdálkodási Szervezet (MMO) által eredetileg az Európai Uniónak átadott listán. Kitartott amellett, hogy az Európai Unió valóban engedélyt adott a hajónak, de „nem világos”, hogy a jelentések szerint került később le a listáról. A miniszter további részleteket vár a következő órákban a Marine Scotland-tól.

Franciaország már korábban figyelmeztetett, hogy a jövő héten kitiltja a brit hajókat egyes kikötőiből, és megszigorítja a brit hajók és teherautók ellenőrzését, ha a halászati engedélyekről szóló vita nem oldódik meg november 2-ig.
Szerda este adta ki ultimátumát, amelyben közölte, jövő keddtől „célzott intézkedéseket” vezet be, beleértve a brit halászhajók kikötésének megakadályozását és a brit áruk fokozott ellenőrzését.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!