Az Európai Bizottság felszólítja a világ kormányait, tartsák be a párizsi klímavállalásaikat

2021. október 28. – 15:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hangolódik a világpolitika a november elején kezdődő COP26 klímakonferenciára. Az Európai Bizottság csütörtökön arra szólította fel a világ kormányait, hogy teljesítsék a 2015-ös párizsi klímamegállapodásban vállalt kötelezettségeiket, és csökkentsék az üvegházhatású gázok kibocsátását – számolt be az MTI.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben beszélt határozott stílusban a klímaügyekről. A téma aktualitását az adja, hogy hétvégén Rómában G20-találkozó lesz, november elején pedig jön ENSZ-klímakonferenciája, a COP26 Glasgow-ban. Von der Leyen azt mondta, a tanácskozások során a brüsszeli testület sürgetni fogja a fejlett országokat, hogy növeljék éghajlatváltozás elleni kiadásaikat, teljesítsék a Párizsban elfogadott célt.

Az EB elnöke emlékeztetett arra: fejlett országok vállalták, hogy 2020-tól 2025-ig 100 milliárd dollárt mozgósítanak az éghajlatváltozás elleni küzdelem nemzetközi finanszírozására. Ennek az összegnek az lenne a funkciója, hogy segítséget nyújtsanak a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő országoknak, különösen a szigetállamoknak az éghajlatváltozás mérséklésére és az ahhoz való alkalmazkodásra irányuló erőfeszítéseikhez. A célhoz az Európai Unió már több mint 25 milliárd dollárral járult hozzá, és költségvetésből 2027-ig további 4 milliárd euróval növeli elkötelezettségét – mondta.

Tájékoztatása szerint az Európai Unió az 1990-es szinthez képest eddig 31 százalékkal csökkentette üvegházhatásúgáz-kibocsátását, miközben gazdaságát több mint 60 százalékkal növelte. A 2019 decemberében előterjesztett európai zöld megállapodással fokozta éghajlat-politikai törekvéseit, és kötelezettséget vállalt arra, hogy 2050-ig megvalósítja a klímasemlegességet.

„Európában már minden feltétel adott ahhoz, hogy elérjük a klímasemlegességet, 2030-ra pedig legalább 55 százalékkal csökkentsük kibocsátásainkat” – utalt az 55 százalékra növelt csökkentési célra, amit a Fit for 55 csomaggal tervez elérni az EU. A világ többi vezető politikusának is hasonlóan kell eljárnia: támogatniuk kell az innovációt és az olyan beruházásokat, amelyek egy új, fenntarthatóbb gazdasági növekedésre irányulnak – közölte. Arról is beszélt, hogy az EU partnerséget indít Dél-Afrikával a szén kivezetésének felgyorsítására.

Elmondta, hogy eddig hatvan ország csatlakozott az EU és az Egyesült Államok által kezdeményezett, metánkibocsátásra vonatkozó kötelezettségvállaláshoz, amelynek keretében az aláíró országok 2030-ig 30 százalékkal csökkentik metánkibocsátásukat a 2020-as szinthez képest.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!