Machetével és paprikasprével felszerelt, önjelölt neonáci határőröket állítottak meg a németek a lengyel határnál

2021. október 24. – 14:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy ötvenfős, bozótkésekkel, paprikasprével felszerelkezett neonáci csoportot állított meg a német rendőrség a lengyel határ közelében fekvő Guben városánál vasárnap hajnalban – írta a Reuters. Az önjelölt járőrök a migráció feltartóztatására hivatkozva vonultak a keleti határhoz a Der Dritte Weg (Harmadik Út) szélsőjobboldali párt felhívására.

A határmenti városban több tucat ember virrasztott az utcán, tiltakozva a neonáci csoportok megjelenése ellen.

Rendőrök a neonáci csoportok elleni tüntetésen Gubenben 2021 október 24-én – Fotó: Reuters
Rendőrök a neonáci csoportok elleni tüntetésen Gubenben 2021 október 24-én – Fotó: Reuters

A Németországba irányuló migrációs hullám valóban növekedik Belarusz felől. Ez nem a 27 éve hatalmon lévő elnök rendszeréből menekülőket jelenti, akikből szintén vannak, hiszen a posztszovjet országban sok ellenzéki politkust, civilt, újságírót üldöz el, vagy zárat börtönbe, hanem azokat a főként Irakon át repülővel érkezőket, akiket Lukasenko zsarolásképp juttat el a litván és a lengyel határhoz, hogy ezzel is kikényszerítse a Belarusz ellen hozott nyugati szankciók feloldását.

A nyár folyamán látványosan nőtt a lengyel és litván határnál megjelentek száma a májusi néhány tucatról, több ezerre. Mostanra már több mint hatezer ember jutott el így a német határhoz.

A német rendőrség a közelmúltban 800 fővel növelte állományát a határ mentén. A német belügyminiszter közölte, országa nem kívánja lezárni keleti, schengenen belüli határait, Horst Seehofer azonban nem zárta ki a nagyobb ellenőrzés lehetőségét, amiről a szövetségi kormány a legközelebbi kormányülésen dönt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!