Márki-Zay: Én akkor is szeretem a határon túli magyarokat, ha Putyin nem engedi

2021. október 23. – 16:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Én akkor is szeretem a határon túli magyarokat, ha Putyin nem engedi” – mondta a Transindex erdélyi magyar hírportálnak adott interjújában Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje. Arról is beszélt: erős kétségei vannak afelől, hogy őszinte lelkesedés vezeti Orbánt a határon túli magyarok szeretetében, és nem csak politikai termék az egész.

Márki-Zay az interjúban elmondta: 1986 óta jár Erdélybe, sok rokona is van ott, „és kiemelten fontos nekem a határon túli magyarok kérdése”. Mint mondta, nem kampányolni megy jövő héten Erdélybe, hanem „a testvérvárosokat megcélzó, polgármesteri útként volt eltervezve. Azóta érzékelem, hogy bár ez egy több hónapja megszervezett út volt, most módosítani kell a programon, mert hirtelen már nem mindenki ér rá...”

Megkérdezték tőle, hogy az ellenzéki összefogásban milyen lesz a határon túliak felé irányuló politika, mire Márki-Zay azt mondta, „Az ellenzékben a határon túli magyarok tekintetében konszenzus van arról, hogy szerzett jogokat nem veszünk vissza.” Megfontolandónak tartja Jakab Péter javaslatát, miszerint akár direkt képviseletet is kapjanak a határon túli magyarok, ne csak listára szavazhassanak, „ha a magyarországi németeknek van egy, akkor a határon túli magyaroknak is lehetne” – mondta.

„A jelenlegi szavazati arányokkal is legfeljebb, ha két képviselőt mozgat listán a határon túli magyarok szavazata. Egy vagy kettő: nem ez fogja eldönteni a magyar választásokat. Sokat riogattak itt a határon túli magyarok szavazatával, de valójában eddig sem ez döntött, nem azokkal nyert a FIDESZ, annak ellenére, hogy ezt így propagálta és politikai terméknek tekintette” – tette hozzá.

Márki-Zay nem hiszi, hogy a határon túli magyarságnak stadionokra vagy korrupcióra lenne szüksége. Mint mondta, a transzparencia létrehozása egyáltalán nem ellenkezik a határon túli magyarok érdekeivel.

Szerinte a határon túli magyaroknak és az egyházaknak „rendszeres és normatív alapon járó támogatások kellenek, nem szeretnénk, hogy a jövőben bármilyen miniszterelnök politikai zsarolásra használhassa az összegeket az egyházakkal vagy a határon túli magyarokkal szemben.” Ne eseti döntések függvénye legyen, hogy ki jut pénzhez, és ki nem – tette hozzá.

Beszélt arról is, hogy az anyaországi politikának nem lenne szabad beleszólnia abba, hogy az egyes határon túli magyarlakta régiókban milyen politikai erőknek szavaznak bizalmat a helyiek. „Az erdélyiek már megszenvedték ezt, amikor néhány évvel ezelőtt egy politikai küzdelemben az erdélyi magyarság belügyeibe próbáltak beleszólni. De ugyanez a helyzet Felvidéken és Délvidéken is: vannak magyar szövetségek, és van, amelyik tetszik a kormánynak és van, amelyik nem. Meg kell szüntetni a politikai zsarolást, ha komolyan gondoljuk azt, hogy egyes egyházaknak vagy kisebbségeknek önrendelkezési joga van.”

Erős kétségei vannak afelől, hogy őszinte lelkesedés vezeti Orbánt a határon túli magyarok szeretetében, és nemcsak politikai termék az egész

Mint mondta erdélyi magyar polgármesterek is jelezték többen, hogy „ők sem értenek egyet a korrupcióval Magyarországon, és szerintük sem maradhat a Fidesz hatalmon.” Fideszesekkel is szokott találkozni, „sőt, nagyon sok fideszes polgármesterrel ápolok jó viszonyt. Nem tudom, miért ne találkozhatnék erdélyi magyar polgármesterekkel, akik hivatalosan nem tagjai a Fidesznek. A legtöbben tisztességes magyar emberek.”

Nyitva áll az ajtaja az olyan erdélyi politikai szereplők előtt is, akik korábban elkötelezték magukat a Fidesz mellett. „Azt szoktam mondani, hogyha valaki hátba is szúr, attól én még szerethetem. Nemrég egy határon túli magyar polgármesterrel nagyon jót beszélgettünk, jó hangulatban. Dicsérte a Fideszt, elmondta, mennyi jót köszönhetnek neki, nincs is megfélemlítés és korrupció a párt részéről. Erre megkérdeztem, hogy rendben, de akkor csinálhatnánk-e egy közös képet, amit kitennék a közösségi médiába: akkor halálra váltan közölte, hogy azt nem lehet, akkor nem fog kapni semmit, leáll a stadionépítés, az iskolák felújítása... Ezt végtelenül szomorúnak tartom. Én azt feltételezem, hogy a tisztességes emberek nem akarnak egy ilyen zsaroló, kommunista, tolvaj pártállamban élni, értsék meg, hogy a magyarországi magyarok sem akarnak.”

Márki-Zay szerint azért járnának jobban vele az erdélyi magyarok, mint Orbán Viktorral, mert „én nem lopok” – mondta. „Én akkor is szeretem a határon túli magyarokat, ha Putyin nem engedi. Amikor Putyin ráparancsol Orbánra, simán elzárja a gázvezetéket a kárpátaljai magyarság elől is, nemcsak az ukránok elől. Vagy amikor az úzvölgyi balhé után semmit nem mondott a magyar kormány, és véletlenül kiderült, hogy azok a román randalírozók Putyin támogatását élvezték. Vagy mondhatnám a Székely Nemzeti Tanács nemzeti régiókról szóló kezdeményezését, amit későn kezdett támogatni a Fidesz, és első határidőre nem jött össze a szükséges aláírásszám sem (én amúgy kezdettől támogattam). De az a Fidesz, amely a PSD-vel simán meg tudott egyezni arról, hogy az RMDSZ-re hány szavazat érkezzen a Regátban, nem tudta elintézni, hogy meglegyen a szükséges számú országban a szükséges mennyiségű aláírásszám. Ezek miatt erős kétségeim vannak afelől, hogy őszinte lelkesedés vezeti Orbánt a határon túli magyarok szeretetében, és nemcsak politikai termék ez az egész.”

Az erdélyi politika töri a fejét, mit kezdjen Márki-Zay Péterrel

Ebben a cikkben írtunk arról, hogy az erdélyi politikusok számára nem egyértelmű, hogyan is viszonyuljanak Márki-Zayhoz. Székelyudvarhely polgármestere először a Facebookon kérdezte meg az embereket, hogy fogadja-e az őt meglátogatni akaró Márki-Zayt, majd több ezer válasz után törölte a posztot. A Telexnek azt mondta, alapvetően csak tisztséget elnyert emberekkel találkozik, és a kampányban, „sárdobálásban” nem akar részt venni. Arra azonban nem volt hajlandó konkrét választ adni, hogy ha a jövőben a Fidesz kerülne ellenzékbe, akkor Orbán Viktort se fogadná-e. Közben egy kolozsvári kávézó tulajdonosa vállalja a kockázatot, és megszervez egy közönségtalálkozót az ellenzék miniszterelnök-jelöltjének. Megkérdeztük tőle, mivel járhat ez Erdélyben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!