Gratulált Putyin a Nobel-díjas orosz újságírónak, majd rögtön össze is vitatkoztak

2021. október 21. – 20:05

Másolás

Vágólapra másolva

Vlagyimir Putyin is gratulált Nobel-díjához Dmitrij Muratovnak, a Novaja Gazeta című független napilap főszerkesztőjének a Valdaj nemzetközi vitaklub plenáris tanácskozásán csütörtökön Szocsiban – írja az MTI.

Az idei Nobel-békedíjat Muratov megosztva kapta Maria Ressa filippínó származású amerikai újságíróval, aki a Rappler nevű Fülöp-szigeteki független online lap alapítója. A Nobel-díj ítélőbizottsága az elismerést „a szólásszabadság védelmében tett erőfeszítéseikkel” indokolta.

Vlagyimir Putyin a Valdaj nemzetközi vitaklub plenáris tanácskozásán Szocsiban október 21-én – Fotó: Maksim Blinov / Sputnik / AFP
Vlagyimir Putyin a Valdaj nemzetközi vitaklub plenáris tanácskozásán Szocsiban október 21-én – Fotó: Maksim Blinov / Sputnik / AFP

A Kreml már pár napja gratulált az orosz újságírónak, mindeközben viszont figyelmeztetéssel felérő nyilatkozatot adott Vlagyimir Putyin Muratovnak.

„Ha a Nobel-díjat afféle védőpajzsként használná ahhoz, hogy olyat tegyen, amivel megsértené az orosz törvényeket, akkor tehát ezt szándékosan teszi, hogy magára hívja a figyelmet, vagy egyéb megfontolásból”

– mondta hosszasan körülírva Putyin szerdán az Interfax szerint. Az orosz elnök törvénysértés alatt elsősorban a külföldi ügynök minősítéssel kapcsolatos törvényre utalt, amely szerint aki külföldről kap anyagi támogatást, az külföldi ügynöknek számít, legyen az magánszemély vagy szervezet – és ezt jeleznie kell minden publikált anyagban.

Ha Muratov „nem sérti meg a törvényt és nem ad alapot arra, hogy külföldi ügynöknek minősüljön, úgy nem lesz az” – tette akkor hozzá Putyin. A Nobel-díjjal pénzjutalom is jár – idén körülbelül 300 millió forintnak megfelelő összeg, megosztott díj esetén az összeg is osztódik –, így felmerült, hogy Muratov ezzel külföldi ügynöknek minősül. Az újságíró azonban azt mondta, a Kreml közlése szerint ez a díjra nem vonatkozik.

Muratov a csütörtöki fórumon figyelmeztette Putyint, hogy az idegen ügynökökről rendelkező törvény nem teszi lehetővé az ilyen minősítés bíróságon történő megtámadását, és indítványozta a jogszabály felülvizsgálatát. Az orosz elnök azt válaszolta, hogy a jogszabály alkalmazása nem lesz tömeges méretű, és túlzásnak nevezte az ezzel kapcsolatos aggodalmakat. Megígérte, hogy „tökéletesíteni” fogják a törvényt, ugyanakkor szükségesnek nevezte ezt a jogszabályt, mert a belpolitikai tevékenységet folytatók külföldi anyagi támogatásáról rendelkezik, de nem tiltja meg ezt a tevékenységet. Az orosz társadalomnak pedig az elnök szerint joga van „megjelölni” a külföldről érkező pénzeket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!