A védelmi minisztert bízta meg kormányalakítással a román államfő

2021. október 21. – 14:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltjének, Nicolae Ciuca ügyvivő védelmi miniszternek adott kormányalakítási megbízást csütörtökön Klaus Iohannis államfő – írja az MTI.

Romániának sürgősen teljes jogkörű kormányra van szüksége az országot sújtó egészségügyi válság közepette – fogalmazott az elnök. A bejelentésen ott volt Ciuca is, aki azt mondta: minden felelős parlamenti erővel tárgyalni fog az általa javasolt kormány támogatásáról.

Klaus Iohannis és Nicolae Ciuca kezet fognak 2021. október 21-én – Fotó: Andrei Pungovschi / AFP
Klaus Iohannis és Nicolae Ciuca kezet fognak 2021. október 21-én – Fotó: Andrei Pungovschi / AFP

Romániában ez már a második kormányalakítási kísérlet, amióta a parlament megbuktatta a PNL elnöke, Florin Citu által vezetett jobbközép koalíciós kormányt.

Ha ez is kudarcba fullad, az államfő feloszlathatja a törvényhozást, és előrehozott választásokat írhat ki.

A tavaly decemberben alakult koalíció azután bomlott fel, hogy Florin Citu miniszterelnök a kisebbik román kormánypárt, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) tiltakozása ellenére és egyik miniszterét leváltva döntött a harmadik koalíciós partner, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által kezdeményezett 10 milliárd eurós fejlesztési terv életbe léptetéséről. Az USR megvonta a bizalmat Citutól, és a miniszterelnök lecserélését követelte a PNL-től. A PNL azonban nemhogy lecserélte volna, hanem a párt elnökévé választotta a kormányfőt, ezért az USR összefogott az ellenzékkel és megbuktatta a Citu-kabinetet.

Citu az államfővel folytatott csütörtöki kormányalakítási egyeztetés után azt mondta, a PNL „politikai érettségről tanúskodó felelős döntést” hozott Ciuca jelölésével, hogy megoldást kínáljon egy olyan válságra, amelyet nem ő okozott.

A PNL élére frissen megválasztott pártelnök szerint a liberálisok a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) alakítanának kisebbségi kormányt, arra azonban nem tért ki, hogy a kormányát megbuktató volt koalíciós partnere, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), vagy a legnagyobb frakcióval rendelkező, két éve ellenzékben lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) támogatására számít.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a közmédiának azt mondta, csak tisztelettel tud beszélni egy olyan katonáról (Ciucáról), aki Irakban, Afganisztánban harci alakulatokat vezetett, de

elvi kifogása van az ellen, hogy a kormányt egy nyugalmazott katona vezesse. Ilyesmire az elmúlt 50-60 esztendőben a demokratikus államokban nem volt példa, ez csak bizonyos időre jelenthet megoldást szerinte.

„Leülünk, meghallgatjuk, hogyan szeretné vezetni a kormány, mert egy kaszárnyát nem szeretnénk benépesíteni RMDSZ-es miniszterekkel, kormány, a politika nem kaszárnya, és ezután tudjuk megmondani azt, hogy merre van az arra. Az biztos, hogy egy kisebbségi kormány nem fog hosszú, nyugodt időszakot megélni” – fogalmazott az RMDSZ elnöke, aki arra számít, hogy Ciuca kormányát már az első, tavasszal várható bizalmatlansági indítvánnyal megbuktathatják a parlamentben.

Arra a kérdésre, hogy milyen elvárásai vannak az RMDSZ-nek a PNL kormányfőjelöltjével szemben, Kelemen Hunor azt mondta: a jobbközép koalíció tavaly decemberben kidolgozott kormányprogramját nem szeretnék átírni, legfeljebb javítani. Meg akarják tudni, hogy Ciuca miként akarja vezetni a kormányt, és azt is tisztázni kell, hogyan működhet a koalíció olyan körülmények között, amikor a PNL elnöke valószínűleg nem lesz tagja a kabinetnek. A koalíciót ugyanis össze kell fogni, a közös munka nemcsak a kormányról, hanem a parlamenti szavazásokról is szól – magyarázta az RMDSZ elnöke.

Ciuca 54 éves tartalékos tábornagy, Románia volt vezérkari főnöke (2015-2019), pártonkívüliként kapott védelmi miniszteri megbízást a 2019 novemberében alakult, Ludovic Orban vezette kisebbségi PNL-kormányban, majd a tavalyi választásokon a PNL jelöltlistáján jutott be a bukaresti szenátusba.

Tavaly decemberben, Orban lemondása után, a jobbközép koalíciós kormány beiktatásáig, két héten át ügyvivőként vezette Ciuca a román liberális kormányt, majd a PNL, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) részvételével alakult, Florin Citu liberális miniszterelnök vezette koalíciós kormányban ismét védelmi miniszteri pozíciót kapott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!