Megbukott a parlamenti voksoláson a román kormány

2021. október 5. – 14:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Megbukott Romániában a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Florin Citu liberális miniszterelnök vezette kormánya kedden a parlamenti szavazáson, írja az MTI.

Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) bizalmatlansági indítványát 281 képviselő és szenátor szavazta meg. A kormány megbuktatásához legkevesebb 234 voksra volt szükség. A kabinet bukását a miniszterelnökkel nyílt konfliktusba került, a kormányból szeptember elején kilépett Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) idézte elő, és a bizalmatlansági indítvány megszavazásával bebizonyította, hogy nélküle a Citu-kabinet maradékának nincs parlamenti támogatása.

Florin Citu román miniszterelnök felszólal a koalíciós kormányának megbuktatását célzó bizalmatlansági indítvány vitáján. Fotó: Robert Ghement / EPA/MTI
Florin Citu román miniszterelnök felszólal a koalíciós kormányának megbuktatását célzó bizalmatlansági indítvány vitáján. Fotó: Robert Ghement / EPA/MTI

Az ülésen felolvasták a legnagyobb frakcióval rendelkező ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) Elég a szegénységből, drágulásokból és bűnözőkből, le a Citu-kormánnyal! című kezdeményezését. Ebben azzal vádolták a tavaly decemberben – akkor még a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) részvételével – beiktatott jobbközép koalíciós kormányt, hogy a hatalomért folytatott csatározás közepette magára hagyta, és mély politikai, gazdasági, társadalmi válságba sodorta Romániát.

A PSD kedden egy fejre esett, véres fejű Superman-szobrot hozott az ülésterem bejáratához, azzal a Florin Citu közösségi oldalára feltöltött, humorosnak szánt animációs felvételt gúnyolva, amely a képregényhős jelmezében ábrázolja a miniszterelnököt.

A bizalmatlansági szavazás után Klaus Iohannis államfőnek kell egyeztetnie a pártokkal egy új kormány beiktatásáról, addig a Citu-kormány ügyvivőként vezeti az országot.

Florin Citu kormánya decemberben alakult meg, miután korábbi miniszterelnök, Ludovic Orban egy nappal a romániai parlamenti választások után jelentette be lemondását. A rendszerváltás óta a mostani a 44. bizalmatlansági indítvány Romániában. A bukaresti parlament eddig öt kormányt váltott le.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!