NATO-főtitkár: Oroszország képviseletének munkatársai hírszerző ügynökök voltak

2021. október 20. – 17:56

Másolás

Vágólapra másolva

A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg szerdán Brüsszelben beszélt arról, hogy a NATO sajnálja, hogy Oroszország felfüggeszti a katonai szövetségnél működő képviseletének tevékenységét arra válaszul, hogy a szervezet október 6-án kiutasította az orosz képviselet nyolc munkatársát, ők azonban nem diplomaták, hanem hírszerző ügynökök voltak, írta meg az MTI.

Stoltenberg a NATO-országok védelmi minisztereinek csütörtökön kezdődő kétnapos ülése előtt emlékeztetett arra, a szövetség október 6-án 18-ról 10 főre csökkentette Oroszország NATO-képviseletének létszámát, az érintettek ugyanis „ellenséges tevékenységet” folytattak, azaz kémkedtek.

„Sajnáljuk Oroszország döntését. Nem segíti elő a párbeszédet és a kölcsönös megértést. A NATO politikája azonban következetes marad, ami azt jelenti, hogy nyitott a párbeszédre”

– mondta Stoltenberg.

A főtitkár a párbeszéd folytatásának fontosságát hangsúlyozta különösen olyan időkben, amikor a NATO és Oroszország közötti kapcsolatok a hidegháború vége óta nem tapasztalt alacsony szintre süllyedtek. A NATO várja, hogy Moszkva válaszoljon a felhívására.

Arról, hogy Alekszej Navalnij kapja idén az Európai Parlament Szaharov-díját, Stoltenberg azt mondta, az orosz ellenzéki politikus és aktivista kitüntetése erős jelzést küld Moszkvának arról, hogy az orosz nép demokráciát akar.

„Oroszország a korábbinál elnyomóbb hatalommá vált bel- és külföldön egyaránt. Tovább növelte rakétaarzenálját, és ballisztikus rendszereket fejleszt, amelyek valós veszélyt jelentenek az euroatlanti biztonságra. A szövetség aggodalmát fejezi ki Oroszország felé az elmúlt években kifejtetett rosszindulatú tevékenységei miatt”

Afganisztánról Stoltenberg azt mondta, a NATO mélyreható értékelést végez a misszió működésének eredményeiről, valamint a kivonulás tanulságairól. Elmondta, továbbra is összefogásra van szükség a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelem sikeréhez, és ahhoz, hogy az ország ne válhasson ismételten a terroristák menedékévé máshová tervezett merényletek előkészítéséhez. A miniszteri találkozó keretein belül a szövetség megtartja az Iszlám Állam nevű terrorszervezet felszámolására irányuló globális koalíció ülését is, azt mondta, a tálibok felelősek a terrorizmus elleni kötelezettségvállalásuk betartásáért és Afganisztán biztonságának garantálásáért.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!