Magyar rendszámú az a kisteherautó, amiben két halott embert találtak az összezsúfolt migránsok között osztrák katonák Siegendorfnál

2021. október 20. – 06:10

frissítve

Magyar rendszámú az a kisteherautó, amiben két halott embert találtak az összezsúfolt migránsok között osztrák katonák Siegendorfnál
Osztrák tűzoltók vizsgálják a magyar rendszámú kisteherautó, amelyben két migráns holttestét találták meg egy ellenőrzés során az osztrák-magyar határ közelében – Fotó: Robert Jaeger / APA / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Magyar rendszámú az a sárga Renault kisteherautó, amelynek sofőrje után valóságos hajtóvadászat indult kedden a Kismartoni járásban – derül ki az osztrák Kurier cikkéből.

Ahogy arról már beszámoltunk, a Soprontól csupán pár kilométerre, de már Ausztriában található Siegendorfnál (Cinfalva) kedd délután egy óra körül osztrák katonák állítottak meg egy kisteherautót, ami gyanús lett nekik. Amikor a katonák kinyitották az autó hátulját, segítségért kiabáló és levegő után kapkodó, összezsúfolt embereket, összesen 28, frissebb hírek szerint 29 migránst találtak, közülük kettő már nem élt.

Amíg a katonák kinyitották a rakodóteret, a sofőrnek sikerült elszaladnia.

A magyar rendszámú kisteherautó sofőrjét továbbra is keresik. Kedden a határ menti terület átkutatására rendőrségi helikoptereket, kutyákat és drónokat is bevetettek. Délután több szemtanú is beszámoltak arról, hogy látta a szökevényt.

A kocsiban talált migránsok mind felnőtt férfiak, szírek és kurdok. A két halott húszas éveiben járhatott, haláluk pontos okát az kismartoni (Eisenstadt) ügyészség által már elrendelt boncolás után lehet majd megmondani. A Kurier információi szerint megfulladhattak, súlyosan dehidratáltak és fizikailag feltűnően gyengék voltak. A többi migráns nem szorult orvosi segítségre, őket Nickelsdorfba szállították, és az osztrák hatóságok kedden elkezdték kihallgatni.

Gerald Tatzgern, az osztrák szövetségi bűnügyi rendőrség csempészet elleni küzdelemért felelős központi irodájának vezetője közölte, hogy a kocsiban talált férfiak feltehetően nyugat-balkáni menekülttáborokból érkeztek.

„Valószínűleg nem akartak még egy telet ott tölteni”

– mondta Tatzgern, aki arról is beszélt, hogy már a magyar hatóságok is a helyszínen voltak kedden.

(Hogy az ilyen hírekben miért használjuk a migráns szót, arról itt olvashat bővebben.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!