Embervadászat az osztrák–magyar határnál: keresnek egy sofőrt, akinek a kisbuszában két halott migráns volt

2021. október 19. – 22:30

Embervadászat az osztrák–magyar határnál: keresnek egy sofőrt, akinek a kisbuszában két halott migráns volt
Fotó: ROBERT JAEGER / APA / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A Soprontól csupán pár kilométerre, de már Ausztriában található Siegendorfnál kedd délután osztrák katonák állítottak meg egy kisbuszt, ami gyanús lett nekik. A sofőr elmenekült, a kisbuszban 28 migránst találtak, közülük kettő már nem élt. A sofőrt azóta nagy erőkkel keresik – írja az osztrák közmédia burgenlandi oldala a helyi rendőrségre és a Kronen Zeitung értesüléseire hivatkozva.

A hírportál szerint a 28 illegális bevándorló mind felnőtt férfi, szírek és kurdok. A két halott húszas éveiben járhatott, haláluk pontos okát boncolás után lehet majd megmondani. A többi 26 migráns nem szorult orvosi segítségre, kihallgatásuk megkezdődött.

Az eset után az eisenstadti járásban valóságos hajtóvadászat indult a sofőr ellen, akiről azt feltételezik, hogy kés és lőfegyver is lehet nála. A sofőr keresése kedd este, e cikk írásakor is zajlik, az osztrák rendőrség kutyákat és helikoptereket is bevetett, a határ közelsége miatt pedig magyar rendőrök is segítenek kollégáiknak.

A burgenlandi tartományfőnök, Hans Peter Doskozil úgy fogalmazott, sokkolta és aggodalommal töltötte el a hír. Emlékeztetett arra a 2015-ös esetre, amikor 71 migráns fulladt meg egy kamionban, amit Parndorfnál találtak meg. Az embercsempészési ügy négy elfogott vádlottját 2019-ben Magyarországon ítélték el, életfogytiglant kaptak.

(Hogy az ilyen hírekben miért használjuk a migráns szót, arról itt olvashat bővebben.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!