Nem íjjal gyilkolt a kongsbergi íjas merénylő

2021. október 18. – 15:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nem íjjal ölte meg áldozatait a norvégiai Kongsbergben ámokfutó dán férfi – jelentette be a norvég rendőrség hétfőn.

A szerdán elfogott Espen Andersen Brathen íjjal felfegyverkezve ámokfutást rendezett az Oslo közelében fekvő Kongsbergben, öt embert megölt, kettőt megsebesített. Egyeseket a saját otthonukban támadott meg, másokat köztereken.

Az Euronews szerint a támadásban meghalt öt embert valójában nem íjjal lőtte le, hanem valamilyen szúrófegyverrel ölhette meg. A kongsbergi Hyttegata utcában, ahol áldozatait megölte, már nem volt nála a lőfegyver. A rendőrség a Twitteren először arról írt, hogy Kongsberg belvárosában látták először a támadót, ahol íjjal rálőtt valakire, így maradt meg az íjas verzió a gyilkosságokról szóló hírekben is.

A hatóságok az íjjal és nyílvesszőkkel együtt három fegyvert foglaltak le, köztük egy szúrófegyvert is, ám hogy pontosan milyen eszközről van szó, azt az áldozatok hozzátartozóira való tekintettel nem közölték.

Brathen dán állampolgár, de szinte egész életében Kongsbergben élt. Édesanyja dán, édesapja norvég állampolgár. Többször kezelték pszichiátriai intézetekben, 2020-ban pedig egy bíróság eltiltotta a családja látogatásától, miután halálosan megfenyegette az édesapját.

A rendőrség egyik sajtótájékoztatóján már kiderült, hogy a férfi egy ideje a látókörükben volt, mert tartottak attól, hogy radikalizálódik, miután áttért az iszlám hitre. Nemrég derült ki az is, hogy Brathent pszichés betegség gyanúja miatt kórházi felügyelet alá helyezték, két hétig nem érintkezhet senkivel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!