Családtagjai korábban távoltartási végzést kértek a norvégiai íjas támadó ellen, miután egyiküket halálosan megfenyegette

2021. október 15. – 00:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A norvég rendőrök megnevezték azt a 37 éves férfit, aki íjjal felfegyverkezve ámokfutást rendezett szerdán este az Oslo közelében fekvő Kongsbergben, és öt embert megölt, kettőt megsebesített. A norvég hatóságok szerint a támadás terrorcselekménynek tűnik, de a nyomozás majd részletesebben rávilágít az elkövető indítékaira.

A Sky News azt írja, hogy a 37 éves Espen Andersen Brathen dán állampolgár, de szinte egész életében Kongsbergben élt. Édesanyja dán, édesapja norvég állampolgár. A rendőrség csütörtök reggeli sajtótájékoztatóján már kiderült, hogy a férfi egy ideje a látókörükben volt, mert tartottak attól, hogy radikalizálódik, miután áttért az iszlám hitre.

Az Aftenposten lap szerint 2017 decemberében egy barátja jelentette a férfi által feltöltött videókat. Ezekben arról beszélt, hogy áttért az iszlámra, magát hírvivőnek nevezte, aki azért jött, hogy figyelmeztesse az embereket.

Ole Bredrup Sæverud rendőrfőnök azt mondta, hogy a legutóbbi jelentés a férfi esetleges radikalizálódásáról 2020-ból származik, 2021-ben nem érkezett róla hasonló.

Az áldozatokra emlékeztek Kongsbergben 2021. október 14-én – Fotó: Terje Bendiksby / NTB / AFP
Az áldozatokra emlékeztek Kongsbergben 2021. október 14-én – Fotó: Terje Bendiksby / NTB / AFP

Az is kiderült, hogy a férfi 2012-ben betörésért és hasis vásárlásért egyszer már bíróság elé került. Az NRK közszolgálati adó pedig arról számolt be, hogy Brathennel szemben két családtagja 2020-ban távoltartási végzést kért, miután nem volt hajlandó elhagyni a házukat, és egyiküket halálosan megfenyegette. A bíróság szerint a férfi akkor egy pisztolyt, egy Coltot hagyott a kanapén.

Az Aftenpostennek nyilatkozó egyik barátja szerint Brathen időzített bomba volt, aki szerinte a középiskola végére változott meg, és fordult nagyon magába.

Szomszédok arról beszéltek, hogy Brathen többször valamilyen harcművészetet gyakorolt a kertjében. Az egyik szomszéd szerint a rendőrök tavaly nyáron több alkalommal is kivonultak a férfi házához, az nem derült ki eddig, pontosan milyen ügyben.

A rendőrök szerint a férfi a szerdai ámokfutása alatt teljesen véletlenszerűen támadott rá áldozataira. Négy nő és egy férfi halt meg, 50 és 70 év közöttiek. A támadó az íjon kívül más fegyvert is használt, de a rendőrök azt nem árulták el, hogy konkrétan mi volt még nála.

Drammen város rendőrőrsére vitték be kihallgatásra. Az ügyvédje, Fredrik Neumann szerint együttműködik a hatóságokkal, a BBC szerint beismerte tettét. A férfi ellen vádat emeltek, pénteken délelőtt kell megjelennie egy kongsbergi bíróság előtt. Brathent pszichiátriai vizsgálatnak is alávetik.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!