Izraelnek kémkedő palesztinokat ítélt halálra a Hamász

2021. október 18. – 14:32

Másolás

Vágólapra másolva

Halálra ítélt két férfit a Gázai övezetet irányító Hamász iszlamista terrorszervezet katonai bírósága Izraellel történt állítólagos kollaboráció miatt. A bíróság vasárnap esti bejelentése szerint a 43, illetve 30 éves két férfit fel fogják akasztani, mert „ellenséges felekkel kommunikáltak”, azaz Izraelnek adtak át olyan információkat, melyekre a zsidó államnak egyes Hamász-tagok likvidálásához lett volna szüksége. A bíróság két másik férfit is elítélt, őket azonban csak kényszermunkára. Egyik ítélet indoklását sem hozták nyilvánosságra.

Az ítéletek végrehajtásának időpontját még nem tűzték ki, de érdemes megjegyezni, hogy a Gázai övezetet ellenőrző Hamász utoljára 2016-ban hajtott végre halálos ítéletet. Akkor a több állami feladatot úgy-ahogy ellátó, de alapvetően a nemzetközi segélyek lefölözéséből és Izrael zargatásából élő palesztin terrorszervezet három, gyilkosságért elítélt személyt végzett ki. A bíróságok azóta is hoztak halálos ítéleteket, de azokat nem hajtották végre.

A B'Tselem izraeli jogvédő szervezet szerint a Hamász 2007-es hatalomra kerülése óta összesen 130 embert (ebből 2021-ben összesen hetet) ítélt halálra, ebből 25 ítéletet végre is hajtott.

A palesztin emberi jogi központ (PCHR) elítélte a mostani bírósági ítéletet, ugyanakkor az Izraellel történő bárminemű együttműködést is.

A Gázai övezet a világ egyik legabszurdabb államszerű képződménye. Ezt a palesztinok által lakott keskeny, gyakorlatilag egyetlen agglomerációt felölelő területet 1967-ben szállta meg az izraeli hadsereg, mely 2005-ben egyoldalúan kiürítette a területet (beleértve a Ciszjordániával szemben csekély számú zsidó telepet is), az irányítást pedig a Palesztin Hatóságnak adta át. Azonban a Palesztin Hatóságtól 2007-ben a korábbi választásokon elért győzelme ellenére a hatalomtól távol tartott Hamász szélsőséges szervezet vette át az irányítást.

A Hamász alapszabályában rögzítette Izrael megsemmisítését, és rendszeresen rakétacsapásokat intéz izraeli települések ellen (ha épp kifogy a rakétákból, akkor beéri gyújtóbombákkal felszerelt léggömbökkel is). Csakhogy Izrael az atrocitásokra kemény katonai csapásokkal és az Egyiptom és Izrael közé ékelődött kétmilliós enklávét sújtó szigorú embargó további szigorításával szokott válaszolni. Izrael a rakétacsapások és emberrabló akciók megelőzése érdekében nem csak elektronikus megfigyelő- és lehallgatórendszereket vet be, hanem számos beépített ügynököt, illetve fizetett informátort (a Hamász szemszögéből: besúgót) is foglalkoztat a Gázai övezetben.

Az ítéletről beszámoló Times of Israel azt is megjegyzi, hogy a Hamásszal rivalizáló, de Gázából teljesen kiszorult Palesztin Hatóság betlehemi bírósága ugyancsak vasárnap 15 év börtönre ítélt egy palesztin férfit, aki izraeli zsidóknak akarta eladni a földjét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!