Tízezrek tiltakoztak Rómában a szélsőjobboldal ellen

2021. október 17. – 11:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tízezrek tiltakoztak szombaton Rómában a szélsőjobboldal betiltását követelve, egy héttel azután, hogy erőszakba torkollt az oltási igazolvány kötelezővé tétele miatti tüntetés, írja az MTI.

„Soha többé fasizmust!” – hirdették transzparenseiken a felvonulók, akik az erőszakért felelőssé tett Új Erő (Forza Nuova, FN) neofasiszta szervezet betiltását követelték.

A megmozdulást szervező szakszervezetek szerint kétszázezer ember vett részt a tüntetésen, amelyre nyolcszáz busszal és tíz különvonattal vitték az embereket. Az olasz sajtó ötvenezerre becsülte a résztvevők létszámát.

Fotó: Matteo Trevisan / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Fotó: Matteo Trevisan / NurPhoto / NurPhoto via AFP

„Nem csak a fasiszta squadrismónak kell választ adnunk, mert ez a tér mindazokat jelképezi, akik változást akarnak az országban, akik elutasítják a politikai erőszakot” – mondta Maurizio Landini, az Olasz Általános Munkás Konföderáció (CGIL) baloldali szakszervezeti szövetség főtitkára a San Giovanni in Laterano téren, ahol rendszeresek a baloldali tiltakozások.

Az előző szombati tiltakozás és a CGIL székházának megtámadása után az FN több vezetőjét őrizetbe vették. Luigi Sbarra, az Olasz Munkás Szakszervezetek Konföderációjának (CISL) főtitkára szombaton a neofasiszta és a neonáci szervezetek betiltására szólított fel. A kormányzó, balközép Demokrata Párt bejelentette: már százezren írták alá az általuk kezdeményezett petíciót, amely arra szólítja fel az olasz törvényhozást, hogy tiltsa be a szélsőjobboldali szervezeteket.

A tavaly tavasszal a koronavírus európai gócpontjának számító Olaszországban különösen szigorúan vették a beoltottsági kérdéseket az utóbbi hónapokban, egészen pontosan azt, hogy hova és milyen feltételekkel lehet menni az országon belül beoltott és nem beoltott személyeknek.

A rendelkezés bevezetését komoly tüntetések előzték meg, és néhány napja még arról szóltak a hírek, hogy több millió oltásellenes, nem beoltott ember béníthatja meg péntektől az országot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!