Magyarországra látogat Marine Le Pen

2021. október 15. – 10:00

Magyarországra látogat Marine Le Pen
Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés párt vezetője Fotó: Ian Langsdon / MTI/EPA

Másolás

Vágólapra másolva

A francia elnökségért is induló bevándorlásellenes politikus október 25-26-án jön, Orbán Viktorral is találkozik.

A látogatás híréről elsőként a Franceinfo számolt be (itt olvasható a francia nyelvű eredeti hír), de később a Magyar Nemzet diplomáciai forrásokra hivatkozva megerősítette az értesülést.

A francia szélsőjobboldali politikus október 25-26-án utazik Budapestre, ahol Orbán Viktor miniszterelnökkel folytat tárgyalásokat. A magyar és a francia politikai helyzet, illetve jövő áprilisi választások hasonlóságáról itt írtunk.

Marine Le Pen a Nemzeti Tömörülés elnökjelöltje, aki a lap szerint most először találkozik a magyar miniszterelnökkel A francia lap cikke, és az azt átvevő magyar újságok kiemelték, a politikusnő egy hónappal azután találkozik Orbán Viktorral, hogy a magyar kormányfő fogadta Éric Zemmour francia írót, publicistát, televíziós személyiséget is, aki a francia közéletben talán a legnyíltabban bírálja az asszimilációra képtelen muszlim bevándorlókat.

Mindez azért érdekes, mert ha Zemmour is úgy dönt, hogy elindul az elnökválasztáson, akkor ők ugyanarra a szavazóbázisra támaszkodnának.

Orbán Viktor és Marine Le Pen július 2-án egyaránt csatlakoztak Jarosław Kaczyński, a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) elnökének Európa jövőjéről szóló felhívásához, ebben hitet tettek az Európai Unió eszméje mellett, de elutasították az európai szuperállamot.

A Le Pen egy nagyon ismert bevándorlásellenes jogász-politikus dinasztia. A 93 éves édesapa Jean-Marie Le Pen egy szegény halász, 14 évesen árván maradt fia komoly politikai karriert futott be, évtizedeken át vezette a szélsőséges Nemzeti Front pártot (amelynek később a lánya, de még az unokája is a épviselője lett). Eközben rengeteg kijelentése, holokauszt-tagadása, illetve pénzügyi visszaélése miatt került botrányokba. Lánya, Marine aztán fokozatosan átvette, az egyre vállalhatatlanabb édesapa szerepét, végül ki is záratta a pártból, ami miatt az apja beperelte.

Édesapa és lánya is rendszeresen elindulnak a francia elnökválasztásokion, Jean-Marie Le Pen ötször indult, de érdemi eredményt nem ért el (a legjobb eredménye 17,8 százalék volt), ám lánya, Marine eddigi két indulásakor már sokkal jobban, 20 százalék feletti eredménnyel rajtolt, nyerni ugyan nem tudott, de mindkétszer ráijesztett azért a francia közéletre, vagy legalábbis a mérsékelt szavazókra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!