Ismét robbantottak egy afgán mecsetben, legalább 32-en meghaltak

2021. október 15. – 14:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Minimum harmincketten meghaltak és kilencvenen megsebesültek a dél-afganisztáni Kandahár egyik síita mecsetében végrehajtott pokolgépes merényletben pénteken – írja afgán hivatalos forrásokra hivatkozva a Guardian. A merénylet a pénteki ima idején történt a város legnagyobb mecsetében, a Bibi Fatimában. Szemtanúk elmondása szerint négy fegyveres három robbantást hajtott végre. Ketten az elsőt a mecset bejáratánál, így két társuk be tudott hatolni a mecsetbe, egyet az épületben, míg a harmadikat azon a részen, ahol az imára érkezők tisztálkodnak.

A mecsetbe a pénteki imára általában 500 hívő látogat el, most is telt ház volt. Mivel több sebesült állapota válságos, így a halálos áldozatok száma vélhetően emelkedni fog.

A belügyminisztérium szóvivője Twitteren erősítette meg a támadás hírét:

Szomorúan értesültünk arról, hogy Kandahar város első kerületében a síita testvériség egyik mecsetében robbanás történt, amelyben számos honfitársunk mártírhalált halt és megsebesült.

Egy héttel ezelőtt az észak-afganisztáni Kunduz egyik síita mecsetében követtek el robbantásos merényletet, a támadásnak, amelyet az Iszlám Állam terrorszervezet vállalt magára, mintegy 50 halálos áldozata volt.

Az augusztus közepén hatalomra került tálibokkal is szembenálló terrorszervezet a síitákat hitehagyottaknak tekinti, és rendszeresen követ el ellenük robbantásos merényleteket Afganisztánban. Az ország kilátásairól ebben a helyszíni riportunkban olvashat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!