Bár Magyarország egyelőre nem vesz szlovákiai termőföldeket, törvény is készül a védekezésre

2021. október 15. – 11:02

Bár Magyarország egyelőre nem vesz szlovákiai termőföldeket, törvény is készül a védekezésre
Szőlészet Modorban, Pozsony mellett, itt és Tojaskában tkészülnek a legjobb szlovák borok Fotó: Richard Nebesky / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Szlovákiában továbbra is fontos kormányzati és közéleti téma a potenciális magyar felvásárlások elleni védekezés.

Samuel Vlčan szlovák földművelési miniszter, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek politikusa törvényt készít elő, amely jobban védi a szlovák termőföldet a külföldi felvásárlóktól. Mint a Parameter.sk írja, ezt maga a miniszter közölte csütörtökön.

Az ügy előzménye, hogy Szlovákiában nagy visszhangot váltott ki annak a nagyrészt állami finanszírozású alapnak a terve, amely a környező országokban vásárolhatott volna földet, erről itt és itt olvashat. A magyar kormány kedden végül visszavonta a 400 millió eurós alapnak a létrehozásáról szóló határozatát.

„Örülök, hogy a magyar kormány átértékelte annak a tőkealapnak a létrehozását, amelyből termőföldet vásárolt volna a szomszédos országokban. Ennek ellenére folytatjuk a törvény elkészítését, amely jobban védi a szlovák termőföldet, nemzeti kincsünket, egyúttal figyelembe veszi az uniós jogszabályokat is”

– mondta Vlčan.

Az összetett szlovák politikai életben az viszonylag közös pont, hogy Magyarország szándékaira nagy éberséggel figyelnek a politikusok, a jobboldaliak (mint az agrártárca vezetőjének pártja) azért, mert nemzeti öntudatból látnak ellenfelet a magyarokban, a baloldaliak és a liberálisok pedig újabban azért, mert Orbán Viktorban az illiberális politikust látják.

Ivan Korčok, a liberális külügyminiszter, aki talán a leginkább konfrontálódott az ügyben Magyarországgal, most így fogalmazott:

„Samuel Vlčan tudja, mi a teendő a szlovákiai termőföldek külföldi felvásárlásával kapcsolatban. Foglalkozni fog a témával, szakértőkkel is egyeztet”

A külügyminiszter arról is nyilatkozott, hogy a magyar kormány a külföldi földvásárlásokról szóló határozat visszavonása mellett döntött.

„Számomra ez azt bizonyítja, hogy Szlovákia fontos témát nyitott meg, mert ha nem lenne az, a magyar fél nem hozott volna ilyen döntést”

– mondta Korčok.

A felvidéki magyarok körében ugyanakkor korábban találkoztunk azzal a véleménnyel is, hogy a történetnek Szlovákiban volt némi magyarellenes éle is, az ugyanis eddig nem zavarta a kormányzatot, hogy a Csallóközben tömegesen jelentek meg dán és holland állattenyésztők, akik a szennyező tevékenységüket szlovák mezőgazdasági területeken végezték. Amikor azonban a magyar állam is megjelent volna a földvásárlók között, akkor gyorsan tudott reagálni az állam.

Azt ugyanakkor beszélgetőpartnerink is elismerték, hogy a fordított helyzetet is elképzelhetetlennek tartanák, vagyis aligha nézné ölbe tett kézzel a magyar kormány, ha egy szlovák befektetési alap magyar földeket kezdene vásárolni (a külföldiek termőföld-vásárlási lehetőségeit amúgy itthon is jogszabályok korlátozzák).

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!