A két külügyminiszter találkozója után Szlovákia kiakadt a magyar állam ingatlanvásárlásain

2021. október 8. – 09:29

frissítve

A két külügyminiszter találkozója után Szlovákia kiakadt a magyar állam ingatlanvásárlásain
Szijjártó Péter magyar és Ivan Korcok szlovák külügyminiszter 2021. október 5-én., Pozsonyban Fotó: Martin Baumann/ MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A liberális külügyminiszter különösen tart az illiberális magyar államtól, most jogszabályi változásokat helyezett kilátásba.

Szlovákiában módosulni fognak a külföldiek ingatlanvásárlásával kapcsolatos jogszabályok– írja a Parameter.sk.

A változásokat az a külügyminisztérium kezdeményezi amelyet a liberális párthoz (Szabadság és Szolidaritás) tartozó Ivan Korčok miniszter vezet. Mindezt Juraj Tomaga, a külügyi tárca szóvivője mondta el a TASR hírügynökségnek.

Az intézkedés

Október 15-től a kataszteri hivataloknak tájékoztatni kell az illetékes állami hatóságokat, köztük a külügyminisztériumot is, ha külföldi tulajdonjogot jegyeznek be Szlovákia területén lévő ingatlanra. A változásokat valójában nem azok a stratégiai ágazatok, vagy akár a vízgazdálkodás, illetve az élelmiszeripar helyzet indokolta, amelyben nagyon sok nyugati tőke keres helyet, hanem Magyarország egyes alapítványainak szimbolikus szlovákiai lépései.

Az előzmény

Ivan Korčok a héten, Szijjártó Péter magyar külügyminiszter pozsonyi látogatása után melegítette fel ezt a témát.

„A korrekt tájékoztatás elengedhetetlen a jó szlovák-magyar viszonyhoz, hogy ne a sajtóból értesüljünk bizonyos lépésekről. Említettem például, hogy Magyarország épületeket vásárolt Kassán vagy azt a speciális alapot, amely földterületeket vásárol a közép-európai országokban ” – mondta a szlovák külügyminiszter.

Dél-Szlovákiában mindezt azért tartják disszonánsnak, mert ugyan a szlovák állam problémásnak tartja, ha Magyarország épületeket vásárol, templomokat, iskolákat újít fel, vagy a Baross Gábor terv keretében gazdasági társaságokat ösztönöz, de még a szlovák nemzetiségűek is azt mondják, hogy bárcsak a szlovák állam is tudna pénzt adni ezekre a célokra.

Kollektív bűnösség

A helyzet azért pikáns, mert Szlovákiában a magyarok vásárlásai eleve mindig érzékenyebbek, de a liberális párt, ha a magyarokról van szó, akkor nem annyira liberális elvek mentén politizál, hanem mivel nagyon nem kedvelik az illiberális Orbán Viktort, rendre magyarellenes ügyekbe bonyolódnak. Elsősorban Maritn Klus, a külügyi államtitkár különös figura, mert ő egyszerre nagyon liberális, és egyszerre szeret a kollektív bűnösség jegyében beszélni a magyarokról. Erről itt olvashat.

Főnöke, a karrierdiplomata, korábban Washingtonban és Brüsszelben is dolgozó Ivan Korčok visszafogottabb politikus, de a „magyar veszély” témára most nagyon ráállt.

A csallóköziek szerint, ha már külföldiek, a dán gazdák tömeges földvásárlásai már sokkal aggasztóbbak, mert a sertéstenyésztéssel foglalkozó gazdák sokkal szennyezőbben dolgoznak, mint hazájukban és a sertéstelepek sok sertésürüléke ammóniaterheléssel veszélyezteti a Csallóköz vízkészletét.

Mi magyarok persze aligha tehetünk szóvá egy ilyen intézkedést, hiszen nálunk, például a veszélyhelyzetre hivatkozva már a fél kormány (de a BM és az ITM mindenképpen) kontrollálhatja a külföldiek megjelenését a gazdaságban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!