A Pegasus-botrányt leleplező oknyomozók kapták a megölt máltai újságíróról elnevezett európai díjat

2021. október 14. – 19:14

Másolás

Vágólapra másolva

A Pegasus-botrány feltárásáért ítélték oda az európai tényfeltáró díjat az izraeli kémszoftverrel való visszaéléseket leleplező nemzetközi csapatnak, köztük a Direkt36 magyar újságíróinak. A 2017-ben meggyilkolt máltai újságírónőről elnevezett Daphne Caruana Galizia újságírói díjat idén először osztották ki.

A Forbidden Stories által vezetett, oknyomozó újságírókból álló nemzetközi konzorcium vette át csütörtökön az első alkalommal kiosztott Daphne Caruana Galizia újságírói díjat. Az újságírói díjat az Európai Parlament kezdeményezésére hozták létre a máltai korrupcióellenes oknyomozó újságíró és blogger, a 2017-ben bombamerénylettel meggyilkolt Daphne Caruana Galizia emlékére. A díjjal az EP a kiemelkedő újságírói teljesítményt ismeri el, a 27 uniós tagállamból több mint 200 újságíró pályázott.

A díjat minden évben október 16., Daphne Caruana Galizia meggyilkolásának évfordulója környékén adják át olyan újságíróknak, akik munkájukon keresztül az európai alapértékekért és alapelvekért, így például az emberi méltóságért, a szabadságért, a demokráciáért, az egyenlőségért, a jogállamiságért vagy az emberi jogokért állnak ki. Az ünnepélyes díjátadót David Sassoli, az Európai Parlament elnöke nyitotta meg.

Mi is az a Pegasus-ügy?

Júliusban robbant ki a Pegasus-botrány, akkor jelentek meg a nemzetközi, 17 újság részvételével zajló oknyomozó projekt első cikkei a témában. Magyarországról a Direkt36 vett részt a munkában, az elkészült anyagokat a Telex is publikálja. Az ügy lényege, hogy az okostelefonok feltörésére alkalmas izraeli kémprogramot – amelyet a gyártó állítása szerint kizárólag állami szerveknek bocsátanak rendelkezésére – több országban nemcsak az eredeti céljának megfelelően (vagyis terroristák, bűnözők leleplezésére) használtak fel, hanem újságírókat, aktivistákat, ügyvédeket, politikusokat figyeltek vagy próbáltak megfigyelni vele.

A Pegasus projektben részt vevő újságírók a Forbidden Stories újságírói konzorcium irányításával és az Amnesty International Security Lab technikai támogatásával tárták fel a Pegasus izraeli kémfegyverrel kapcsolatos visszaéléseket. Sikerült bebizonyítaniuk, hogy a Pegasusszal évek óta rendszeresen visszaélnek a szoftvert gyártó izraeli NSO ügyfelei: ezt mutatja az a kiszivárgó adatbázis több mint 50 ezer telefonszámmal, amelyek tulajdonosai után ezzel a szoftverrel kémkedtek. Az adatok szerint 2016 óta több mint 50 országban figyeltek meg célszemélyeket az NSO ügyfelei, a megfigyeltek között több emberijog-védő, kutató, üzletember, ügyvéd, orvos, szakszervezeti vezető, diplomata, politikus és államfő is szerepel.

Az oknyomozó csapat Magyarországról 300 telefonszámot talált a célszemélyek listáján, köztük vannak újságírók, ellenzéki politikusok és üzletemberek is. Némelyikük telefonjának vizsgálata során bebizonyosodott, hogy valóban feltörték a készüléket. A kormány először ezt tagadta, később azonban lényegében óvatosan beismerte, hogy állami szolgálatok lehallgathatták az Orbán-rendszerrel kritikus személyeket.

A botrányt kirobbantó magyar anyagot itt olvashatja, a témával foglalkozó összes cikkünket és videónkat itt találja meg. Ebben a videóban pedig röviden összefoglaltuk, miről is szól a botrány:

Már egy éve van Telex! 🎉

Ez azt is jelenti, hogy sok támogatónk regisztrációja lejárt. Ha e-mail-címed megadásával kéred, megnézzük, hogy tartozik-e regisztráció az e-mail-címedhez, és ha igen, milyen támogatási adatokkal.

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!
A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!