Otthonában késelték halálra a kenyai világcsúcstartó futót, Agnes Tiropot

2021. október 13. – 18:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Holtan találták otthonában a 25 éves világcsúcstartó, kétszeres világbajnoki bronzérmes kenyai hosszútávfutót, Agnes Tiropot, akit a hivatalos tájékoztatás szerint hasba és nyakon szúrtak. Az ügyben a rendőrség már nyomozást indított, és az is kiderült, hogy gyilkossággal gyanúsítják a nő férjét, akiről jelenleg nem tudják, hol lehet – írja a BBC.

A Kenyát a tokiói olimpián is képviselő, az 5000 méteres síkfutás döntőjében negyedik helyen célba érő futónő eltűnését kedd este jelentette be az apja, a nyomozók pedig szerdán találták meg a holttestét saját házában a kenyai Itenben. A rendőrök a hivatalos tájékoztatás szerint az ágyon találták meg a nő holttestét, mellette egy vértócsával, és azt is hamar megállapították, hogy a nyakán található seb késszúrásból származik, és valószínűleg ez is okozta a halálát. A nőt belsős források szerint a hasán is megszúrták.

„Egyelőre nem tudjuk, hogy a férje hol lehet, a nyomozás jelenlegi fázisában pedig emiatt gyanúsítottként tartjuk számon. A rendőrség nagy erőkkel keresi a férfit, hogy elmagyarázhassa, mi történt Tiroppal”

– mondta Tom Makori helyi rendőrkapitány, hozzátéve, hogy a ház kameráinak felvételei is segíthetnek az ügy felgöngyölítésében.

A kenyai atlétikai szövetség közleményében azt írta, hogy nagyon felzaklatta őket Tirop halála, és jelenleg is dolgoznak azon, hogy kiderítsék az eset körülményeit. Hozzátették, hogy Kenya egy igazi csillagot veszített el, aki nemzetközi szinten is az egyik leggyorsabban feltörekvő atléta volt a szemkápráztató teljesítményei miatt. Uhuru Kenyatta kenyai elnök is megszólalt, ő azt mondta, hogy nagyon szomorú, hogy ilyen fiatalon elveszítettek egy sikeres atlétát, aki annyi dicsőséget hozott az országnak – főleg úgy, hogy egy bűncselekmény áldozata lett. Emellett felszólította a hatóságokat, hogy minél előbb kutassák fel az elkövetőket, hogy az igazságszolgáltatás elé állíthassák őket.

Agnes Tirop a szeptemberi csúcsdöntése után – Fotó: Alexander Hassenstein/Getty Images for ADIDAS
Agnes Tirop a szeptemberi csúcsdöntése után – Fotó: Alexander Hassenstein/Getty Images for ADIDAS

Tirop szeptemberben világcsúcsot állított fel egy németországi, csak nőknek szóló 10 kilométeres futóversenyen, 30:01 alatt futotta le a távot, ezzel 28 másodpercet vert az előző leggyorsabb időeredményre. Tirop az olimpiai negyedik helye mellett a 2017-es és 2019-es atlétikai világbajnokságokon is jól teljesített, mindkétszer harmadik helyen futott be 10 ezer méteren, de a szeptemberi csúcsdöntésével azt is bizonyította, hogy utcai versenyeken is tud kiemelkedő eredményt elérni. Tirop 2011-ben kezdte el a karrierjét, és ifiként rögtön két bronzérmet is nyert az ifjúsági vb-n, négy évvel később pedig már a terepfutó-vb-n tudott győzni a felnőttek között, amivel ő lett a második legfiatalabb érmes ezen a szinten.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!