Az új román miniszterelnök-jelölt számít a magyar pártra a kormányában

2021. október 12. – 13:02

Másolás

Vágólapra másolva

Nemzeti Liberális Pártot (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ) hívta kormányalakítási tárgyalásokra Dacian Ciolos, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke, akit Klaus Iohannis államfő bízott meg a kormányalakítással, tudósított az MTI.

A miniszterelnök-jelölt kijelentette: pártja következetes álláspontjához híven a korábbi jobbközép koalíciót próbálja helyreállítani.

Az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor szerint azért kaphatta Ciolos a kormányalakítási megbízást, mert az utolsó, a szavazás próbáját kiálló parlamenti többséget az USR alkotta a két ellenzéki párttal – a PSD-vel és AUR-ral – közösen. Természetes, hogy azoknál a pártoknál keressen beiktatásához támogatást, amelyekkel közösen megbuktatta a Citu-kormányt.

„Az nem úgy működik, hogy ma behúzol valakinek, aztán másnap feleségül kéred”

– mondta Kelemen. Ciolos kedden kijelentette, nem áll szándékában a PSD-vel és az AUR-ral parlamenti többségről tárgyalni, azok a reformok, melyekre az USR kormányprogramját akarja építeni, összeegyeztethetetlenek ezen pártok politikájával. Az USR azért vállalkozott arra, hogy kormányt alakít, és megpróbálja helyreállítani a jobbközép kormánytöbbséget, mert az országnak a koronavírus-járvány és az energiaárak válsága közepette sürgősen működőképes kormányra van szüksége. Rá akarnak cáfolni azokra a vádakra, amelyek szerint az USR egy felületes, éretlen párt, amely csak bírálni tud, de elmenekül a felelősség elől.

Az USR nehéz helyzetben vállalja a kormányzás felelősségét, Ciolos azt reméli, hogy partnerei felelős hozzáállással viszonyulnak a kormányalakításhoz. Azt állította: szerda este – a Citu vezette ügyvivő kormány ülése után – fognak egy első, pártelnöki szintű megbeszélést megszervezni a PNL-lel és az RMDSZ-szel.

Arra a kérdésre, nem tart-e attól, hogy Iohannis áldozati miniszterelnökként bízta-e meg kormányalakítással, úgy reagált: komolyan veszi a felkérést. A kifejezés arra utal, hogy az államfő rákényszeríthet egy ellenséges összetételű parlamentet is az általa javasolt miniszterelnök-jelölt beiktatására, ha a törvényhozók többsége el akarja kerülni a parlament feloszlatását.

Ez viszont csak akkor lehetséges, ha valódi jelöltjének második próbálkozásra ad kormányalakítási megbízást. Romániában ugyanis az államfő akkor írhat ki előrehozott választásokat, ha a törvényhozás két egymást követő alkalommal elutasítja az általa megbízott miniszterelnök-jelölt kormányának beiktatását.

Az országban azért alakult ki kormányválság, mert a PNL-USR-RMDSZ koalíciós kormányát vezető Florin Citu miniszterelnök az USR ellenkezése dacára és a párt egyik miniszterét leváltva döntött az RMDSZ által kezdeményezett tízmilliárd eurós fejlesztési terv életbe léptetéséről. Az USR megvonta a bizalmat Citutól, miniszterelnök-cserét követelt a PNL-től, majd miután ezt nem érte el, miniszterei kiléptek a kormányból, és bizalmatlansági indítvánnyal megbuktatta Citu kormányát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!