Romániában műtéteket halasztanak el, az ország nemzetközi segítséget kér a koronavírus-járvány miatt

2021. október 04. – 22:53

frissítve

Romániában műtéteket halasztanak el, az ország nemzetközi segítséget kér a koronavírus-járvány miatt
Egy orvos a koronavírusos betegeket ellátó temesvári Victor Babes kórház fertőző osztályán 2020 júliusában – Fotó: Daniel Mihailescu / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Romániában elrendelték a halasztható műtétek átütemezését, hogy kórházi kapacitásokat szabadítsanak fel – írja az MTI. A közkórházaknak át kell ütemezniük a következő 30 napban minden halasztható műtétet, a megyei közegészségügyi igazgatóságok pedig a koronavírusos betegek kezelésére fogják átcsoportosítani a felszabaduló kórházi ágyakat és szakszemélyzetet – jelentette be hétfő este Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár.

Az erről szóló rendelet nem vonatkozik a sürgősségi esetekre, az állapotos nőkre, illetve a rendszeres kezelésre, vizsgálatra, illetve beavatkozásra szoruló (például rákkal, cukorbetegséggel kezelt) betegekre. Az állami kórházakban 12 órás ügyeleteket vezetnek be. A koronavírusos betegek kezelésére a sürgősségi, illetve intenzív terápiás szakosodású gyakornok orvosokat is mozgósítják.

A katasztrófavédelmi államtitkár közölte: Románia – az Európai Unió polgári védelmi mechanizmusát aktiválva – nemzetközi segítséget kér a koronavírusos betegek kezelésére használt, tocilizumab hatóanyagú gyógyszer beszerzéséhez, amelyből már csak néhány hétre elegendő készlettel rendelkezik az ország. Azt is mérlegelik, hogy a hordozható (egyéni) oxigéndúsítók számának növelésére is nemzetközi segítséget igényeljenek. Így akarják megoldani a koronavírusos betegek kezelését olyan kórházakban, ahol nincs kiépített oxigénhálózat.

Az igazolt napi új fertőzöttek száma lakosságarányosan Romániában és Magyarországon

Arafat kifejtette: bár sokan azt kérik, hogy Románia kérjen segítséget olyan országoktól, amelyek át tudják vállalni a koronavírusos betegek kezelését, ez a megoldás legfeljebb a határ menti térségben, egymáshoz közel lévő településeken jöhet számításba. A válságos állapotban lévő fertőzöttek ugyanis nem bírnának ki többórás utat. Nem minden oxigénellátási módszer alkalmas arra, hogy a pácienst repülővel vigyék más településre, és logisztikai szempontból is lehetetlen lenne naponta ötven beteg külföldi repülőútját megszervezni – magyarázta.

Az államtitkár szerint a páciensek külföldre küldése helyett valószínűbb, hogy külföldi szakszemélyzet romániai kórházakba hívása formájában fognak további segítséget kérni.

Romániában jelenleg több mint 14 ezer fertőzött szorul kórházi ellátásra, az intenzív terápiás részlegeken ápolt súlyos betegek száma hétfőn 1468-ra emelkedett. Az egészségügyi rendszerre nehezedő nyomás elérte azt a terhelést, amely a harmadik hullám tetőzésekor nehezedett rá néhány napig, most viszont még meredeken emelkedik a járványgörbe, hétről hétre több mint másfélszeresére emelkedik a fertőzöttek száma.

A járványügyi szakemberek az egészségügyi rendszerben kialakult válságos helyzetet annak tulajdonítják, hogy Romániában a beoltható (12 év feletti) lakosság alig egy harmada volt hajlandó beoltatni magát.

Kövess minket Facebookon is!